Medalla d'honor a un dictador (desembre 2006)

El 20 de novembre fa trenta anys que va morir Franco.Una data que ens permet mirar al passat recordant la primera visita oficial del ‘Generalísimo’ a Castelló.

Franco visita la ciutat el 13 i 14 de juny de 1958 pel 20 è aniversari de l´entrada dels ‘nacionals’ a Castelló.El 13 amb cotxe descapotable i rebut per les autoritats rebrà la Medalla d´or de la ciutat.Al dia següent inagurà el Col.legi Menor del frente de Juventudes,la casa de la Secció femenina i la Jefatura Provincial del Movimiento.

Eixa medalla vanagloria una dictadura repressora en un període sense llibertats.
El Grup per la Recerca de la Memòria Històrica de Castelló demana la retirada d´ignominiós honor a l´opressió i el caudillisme.Un mèrit al ‘Jefe del Movimiento’ que al llarg de 40 anys tiranitzà el país.

Una medalla ofensiva a tots els que van lluitar per la llibertat i una societat més justa.
A Castelló insígnies franquistes tenen el seu reconeixement com Herrero Tejedor o Serrano Súñer.L´ajuntament al llarg dels anys –inclús en la democràcia- ha premiat les ‘virtuts’ de destacades personalitats del Règim.El primer de tots,Franco.

Malgrat els 30 anys encara resten molts símbols franquistes com el nomenclàtor o plaques en façanes d´esglésies.Es una mostra de les petjades del franquisme a Castelló que deurem erradicar per construir una veritable societat democràtica.

Grup per la Recerca de la Memòria Històrica de Castelló.