Conferència de Maribel Peris sobre el primer bombardeig de Castelló (abril 2017)

El dimarts dia 18 d'abril a la Llotja del Canem Seu de la Ciutat de la Universitat Jaume I de Castelló i dins de la programació de les Jornades de Memòria Històrica organitzades per l'Ajuntament de Castelló, es va impartir una conferència a càrrec de Maribel Peris que va presentar un treball sobre el primer bombardeig a la ciutat de Castelló el 23 de març del 1937, en el seu 80 aniversari.

Es va fer una descripció prèvia del context de la guerra i de la situació estratégica com una població costera de la reraguarda de la Segona República així com del conjunt de bombardejos que la van afectar a partir d'aquell moment durant els 2 anys següents.

Una exposició amb detall de totes les diligències judicials practicades per les autoritats civils del govern de la Segona República, per atendre a la població, víctimes mortals, ferits. La inspecció de danys materials a les diverses zones de la ciutat, i la presa de declaracions als ferits. L'impacte sobre les persones, sobre la vida de la ciutat en un atac a la població civil indefensa. Es van presentar algunes narracions de fragments de testimonis de persones que ho van viure i a dia d’avui encara ho recorden.

També es va fer una relació de quina va ser la reacció de les autoritats dins del marc municipal i estatal per a la defensa de la ciutat amb la creació de la Junta de Defensa Pasiva i la construcció de refugis.

La conferència es va acompanyar d'una projecció audiovisual amb l'àudio de testimonis i documentals sobre bombardejos.

Va ser un acte d'homenatge a les víctimes oblidades tants anys i ara projectades a tota la societat i al mateix temps una reivindicació a la pau referida als temps presents, a les poblacions que hui pateixen l'asedi de les guerres , la mort i/o la fugida dels seus països com a refugiats i exiliats.

L'acte va contar amb una bona acollida amb una assistència nombrosa de públic.


Fotografia 1

Fotografia 2

Fotografia 3

Fotografia 4

Fotografia 5

Fotografia 6

Fotografia 7

Fotografia 8