El fons històric del GRMHC a l'Arxiu Històric
de la Diputació de Castelló (juliol 2020)

EláGrupáperálaáRecercaáde laáMem˛riaáHist˛ricaáde Castellˇ cedirÓ al Servei d'Arxiu, Gestiˇ Documental i Publicacions de la Diputaciˇ l'arxiu que ha elaborat sobre la Mem˛ria Hist˛rica que contÚ mÚs de 400 documents que expliquen les conseqŘŔncies que van tenir la Guerra Civil i la postguerra a la provÝncia de Castellˇ. Es tracta d'una cessiˇ temporal d'una informaciˇ hist˛rica que durant un perÝode de cinc anys passarÓ a formar part dels fons documentals de la instituciˇ provincial per a ser accessibles a la ciutadania a travÚs de la seva pÓgina web. Els investigadors i el p˙blic en general podran consultar online fotos, cartes de comiat de condemnats a mort, partides de defunciˇ, peri˛dics de l'Ŕpoca i altres documents d'interŔs aportats per les famÝlies de les vÝctimes o aconseguits en altres arxius.

AixÝ s'ha decidit en el transcurs de la reuniˇ que s'ha celebrat en la seu deláGrupáperálaáRecercaáde laáMem˛riaáHist˛ricaáde Castellˇ entre representants d'aquesta associaciˇ i les diputades provincials responsables de les Órees d'Arxiu i Mem˛ria Hist˛rica, Ruth Sanz i Tania Ba˝os, una trobada en el qual ambdues han pogut comprovar in situ la importÓncia d'aquesta documentaciˇ. En paraules de Sanz, "l'acord Ús necessari per a universalitzar l'accÚs a aquesta informaciˇ fonamental sobre la nostra hist˛ria recent que es materialitzarÓ a travÚs d'un conveni entre la Diputaciˇ i eláGrupáperálaáRecercaáde laáMem˛ria".

Per part seva, la diputada de Mem˛ria, Tania Ba˝os, ha mostrat la seva satisfacciˇ per la cessiˇ documental acordada i ha donat les grÓcies als responsables deláGrupáper "la gran feina realitzada durant anys, que Ús necessari institucionalitzar". Ha destacat que es tracta d'un arxiu que "es va anar construint quan les institucions no estaven del costat de la Mem˛ria".


Fotografia 1

Fotografia 2

Fotografia 3