D´arxius i memòria històrica

 

Joan Miquel Palomar

 

 
 

Al llarg de l´any ha perdurat la polèmica dels papers de Salamanca. La Generalitat Catalana reclama la propietat de la documentació robada a la guerra civil. Des d´ací les autoritats no tenen  intenció en demanar el fons de la Comunitat Valenciana.

Malgrat la manca d´interès a Castelló no tenim un arxiu provincial que puga admetre les caixes de Salamanca que ens pertany. L´arxiu de Rafalafena té un fons important -com el de Govern Civil-,però no té les instal.lacions adeqüades per noves adquisicions.
Castelló necessita un arxiu provincial per obrir les portes al fons documental i ser un centre de difusió de la història provincial. Reclamen els papers de la guerra civil a Salamanca o les caixes de ‘Regiones Devastadas’ que són a l´Arxiu Central de València.

Demanem un edifici modern per protegir la nostra història i difondre-la. Es la defensa de la nostra cultura i el sentiment del poble. Cal que les inversions públiques cobreixen necessitats reals;no fer castells d´artifici com ‘La ciutat de les Llengües’ o ‘Mundo Ilusión’ que manquen de contingut.

En juliol la Universitat Jaume I va aprovar el pressupost per un centre per la memòria que es situaria a la biblioteca. Un centre públic obert a la història i la investigació sempre està bé mentre siga còmplice amb tota la societat castellonenca. Un lloc pels professionals però obert a la participació de tothom en fer les històries de Castelló.Deuria ser portaveu de les veus –d´ara i d´abans- fent un lloc actiu i atractiu per xiquets i grans. No fer un magatzem de dates i papers. Cal que la història siga als carrers,puga ser comentada als instituts i no tancar-la en llibres i articles només per erudits. Omplir el programa amb continguts,iniciatives i propostes pràctiques per la gent com cursets o tallers d´història.

L´arxiu provincial amb el centre d´estudis deuria fer front a les mancances d´infraestructures culturals que pateix la ciutat. A més s´hauria de completar amb un àmplia xarxa d´arxius municipals en la província. L´arxiu municipal de Vila-real és un exemple a seguir amb un gran equip i la informatització del material. Un avanç en la protecció de la nostra memòria és progrès en lletres majúscules.
Es temps perquè el govern –de la comunitat,mancomunitat o local- afronti nous reptes per ser una comunitat davantera en Cultura i no en especulació urbanística.
Des de l´associació reclamen noves instal.lacions per custodiar i difondre la nostra història.La majoria de la història contemporània de Castelló està per dir i escriure.

El Grup per la Recerca de Memòria Històrica de Castelló aten les demandes en les comarques castellonenques per saber més del seu passat. Així en desembre ens presentarem en Almassora i la Vall d´Uixó per recollir les històries i suggerències de la gent.