Arran de l’inici dels treballs per a la realització d’un cens de víctimes de la guerra civil i el franquisme, impulsat per la Generalitat Valenciana, des del Grup per la Recerca de la Memòria Històrica de Castelló volem fer palés el nostre posicionament sobre el tema.
El Grup per la Recerca de la Memòria Històrica de Castelló es va constituir l’abril de l’any 2004 i, tal com figura en els seus estatuts, té com a objectiu recuperar la memòria dels vençuts. Durant tota la seua trajectòria, el Grup ha treballat per assolir aquest objectiu en el camí de la investigació de la veritat, la reivindicació de la justícia i la reparació de les víctimes.
El règim de la Dictadura franquista va ser una xarxa repressiva que tenia com a objectiu l’eliminació física i ideològica de l’adversari,tant del republicanisme com d’altres opcions sindicals i polítiques, mitjançant l’extensió del terror entre la població amb l’objectiu d’obtenir la dominació, la humiliació i el consens forçat.
Després de més de 80 anys de la Guerra Civil, aquestes víctimes romanen en una situació d’indefensió jurídica: els tribunals espanyols han clausurat la investigació dels crims de la Dictadura, no compleixen el Dret Internacional i els tractats que l’Estat va ratificar en el seu moment, i a més a més, els consells sumaríssims continuen formant part de l’ordenament jurídic de l’Estat espanyol.
El Grup vol deixar constància del seu respecte i consideració cap a totes les persones que van perdre la vida en la Guerra Civil. Però, sobretot, volem deixar clar que el nostre compromís inequívoc és amb totes les persones que van patir i/o morir en la lluita per la defensa del règim democràtic de la Segona República, les que van morir a causa de la repressió de la dictadura durant la postguerra, les que van patir i van perdre la vida en la lluita contra el franquisme, i també per les llibertats democràtiques durant la Transició. L’absència d’un reconeixement jurídic ple i efectiu d’aquestes víctimes les situa en un nivell diferent, perquè ni elles ni les seues famílies han gaudit d’una plena reparació.
En conseqüència, un cens de víctimes realitzat per les administracions de govern, o/i un estudi històric, no pot obviar o deixar de costat aquesta diferència essencial, si vol complir amb els principis de veritat, justícia i reparació.