DIARI D´UN REFUGI
Joan Miquel Palomar
Dijous 16/02/06
Hui una emoció inquietant flotava en l´ambient. S´obria el refugi de la Pl.Tetuan per emetre un reportatge a Canal 9. Anys i anys d´oblit es destapaven amb la mirada sorpresa en uns esglaons que s´enfonsaven al passat.
Es un búnquer públic de gran capacitat construït després dels primers bombardejos de la ciutat –en març del 37-. Enfonsat en juliol del 51 l´ajuntament reforçarà l´estructura i es mantrindrà ferm fins avui.
Dos bombers,tres membres del Grup per la Recerca de la Memòria Històrica de Castelló i dos periodistes entren a 15 metres sota terra. Una escala amb fort pendent i en zig-zag ens porta a un llarg passadís. Una construcció ampla i sostre abovedat recobert de formigó. A més trobem dos respiradors tapiats d´on regalima aigua i humitat.
Seduïts per l´obra subterrània continuent camí per tres braços més que prenen direcció cap al C/ Saragossa.
A l´eixida relatem entusiasmats la visita enmig d´un rebombori de veïns i curiosos.
Un matí de memòria i debat històric arran un refugi antiaeri de la guerra civil.
Cal no posar fi al Diari i descobrir la vida en aquells anys de la nostra ciutat. Protegir el Patrimoni Cultural és aprendre del passat i no trair a les generacions anteriors. Un llegat -com el refugi de la Pl.Tetuan- es pot aprofitar amb un ús didàtic: ensenyar què era un refugi i,en general,els efectes de la guerra entre la població.Això s´engloba dins un altre Castelló que progressa no amb la devastació urbanística,sino amb l´educació i la cultura.
L´itinerari descrit fou fruit de l´entestament de Núria,periodista de Canal 9, i l´ajuda dels bombers de Castelló. Un recorregut ja demanat fa més d´un any a l´ajuntament de Castelló pel Grup per la Recerca de Memòria Històrica mai contestat.
El projecte del Grup per defensar el patrimoni històric hui s´espenta un poquet més.