Diari d’un refugi – Joan Miquel Palomar

DIARI D´UN REFUGI

Joan Miquel Palomar
Dijous 16/02/06

Hui una emoció inquietant flotava en l´ambient. S´obria el refugi de la Pl.Tetuan per emetre un reportatge a Canal 9. Anys i anys d´oblit es destapaven amb la mirada sorpresa en uns esglaons que s´enfonsaven al passat.

Es un búnquer públic de gran capacitat construït després dels primers bombardejos de la ciutat –en març del 37-. Enfonsat en juliol del 51 l´ajuntament reforçarà l´estructura i es mantrindrà ferm fins avui.

Dos bombers,tres membres del Grup per la Recerca de la Memòria Històrica de Castelló i dos periodistes entren a 15 metres sota terra. Una escala amb fort pendent i en zig-zag ens porta a un llarg passadís. Una construcció ampla i sostre abovedat recobert de formigó. A més trobem dos respiradors tapiats d´on regalima aigua i humitat.
Seduïts per l´obra subterrània continuent camí per tres braços més que prenen direcció cap al C/ Saragossa.
A l´eixida relatem entusiasmats la visita enmig d´un rebombori de veïns i curiosos.

Un matí de memòria i debat històric arran un refugi antiaeri de la guerra civil.
Cal no posar fi al Diari i descobrir la vida en aquells anys de la nostra ciutat. Protegir el Patrimoni Cultural és aprendre del passat i no trair a les generacions anteriors. Un llegat -com el refugi de la Pl.Tetuan- es pot aprofitar amb un ús didàtic: ensenyar què era un refugi i,en general,els efectes de la guerra entre la població.Això s´engloba dins un altre Castelló que progressa no amb la devastació urbanística,sino amb l´educació i la cultura.

L´itinerari descrit fou fruit de l´entestament de Núria,periodista de Canal 9, i l´ajuda dels bombers de Castelló. Un recorregut ja demanat fa més d´un any a l´ajuntament de Castelló pel Grup per la Recerca de Memòria Històrica mai contestat.
El projecte del Grup per defensar el  patrimoni històric hui s´espenta un poquet més.

Vols rebre les útlimes notícies del Grup al teu mail i estar al dia de les últimes novetats?

Butlletí de notícies

Envia'ns el teu mail!

* En cap cas usarem el teu correu electrònic per enviar cap tipus de spam. Tampoc el compartirem amb tercers. Amb l'enviament d'aquest formulari de subscripció acceptes la política de privacitat del Grup per la Recerca de la Memòria Històrica de Castelló.

Vols col·laborar amb el Grup? Tens alguna proposta?
Digues la teua!

Fes camí amb nosaltres

    Scroll to Top