La peça audiovisual crea un paral·lelisme entre els refugiats de hui i d’ahir.
Encontres d’Exili II és un reportatge audiovisual sobre i amb persones exiliades, refugiades i represaliades d’ahir i hui. Aquest reportatge ha comptat amb l’ajuda del Grup per la recerca de Memòria Històrica de Castelló, qui ha aportat informació sobre la repressió comesa des d’una perspectiva política, econòmica i social durant el franquisme. Encontres d’Exili II ha estat produït pel Col·lectiu Mirades i per la Comissió d’Ajuda al Refugiat (CEAR).
El reportatge ha estat construït vertebrant el seu relat entorn Alacant, València i Castelló. Per això, compta amb diversos testimonis marcats per la repressió i l’exili a causa de la Guerra Civil i el Franquisme. Exemple d’aquests testimonis és Tina, la filla de Carmen Cuesta ‘la cartozena rosa’ de les 13 Roses o Carmen Peris, que es va veure forçada a emigrar a França durant el franquisme. A aquests testimonis s’uneixen les veus dels refugiats de hui dia per tal de crear un paral·lelisme entre exiliats d’ahir i hui. Entre aquestes veus es pot destacar la d’Alba Teresa, que va escapar de la repressió paramilitar a Colòmbia; la de Mem, un refugiat amb una situació molt pareguda com a kurd en Rojava o la de Fatma, una adolescent refugiada sahrauí, entre moltes d’altres. En Encontres d’Exili II, refugiades d’ahir i de hui realitzen una trobada per compartir experiències. El relat marcat pel sofriment de totes aquestes persones es troba en aquest punt per evidenciar que qualsevol es pot veure forçat a moure, amb tot el que això implica.
Encontres d’Exili II forma part d’un projecte molt més gran, que es pot trobar al seu web. Aquest reportatge audiovisual és la segona part d’Encontres d’Exili I, un primer documental que aborda la mateixa temàtica amb diferents perspectives. A més a més, també es poden trobar les entrevistes íntegres, un mapa interactiu de l’exili o les biografies de dones exiliades i altres materials gràfics.
La presentació a Castelló ha tingut lloc al Casal Popular de Vila-real, on es va visualitzar el reportatge i després, es va fer un xicotet col·loqui amb alguns dels protagonistes, creadors i col·laboradors d’Encontres d’Exili: Carmen Peris (exiliada a França durant el franquisme), Adrián Caballero (de CEAR), Joan Pinyana (del Grup per la Recerca de la Memòria Històrica) i Tàrsila Galdón (periodista).