El lloc web “Històries de Castelló” ha publicat recentment una ficció audiovisual al voltant d’un episodi protagonitzat el 1934 per les dones del sindicat “El Despertar Femenino”.
“Històries de Castelló” és un projecte de l’Associació Bolangera i compta amb la coordinació de la Cooperativa Transversal. Es tracta d’un projecte d’investigació i difusió d’esdeveniments històrics i personatges desconeguts de la història de Castelló. Per aconseguir-ho combina diferents tipus d’accions, amb una plataforma web com a espai principal de referència. Pretenen divulgar divulgar la història local a nous públics emprant nous formats (il·lustració, audiovisual, xarxes socials), amb el valencià com a llengua vehicular i incorporant la perspectiva de gènere, tal com expliquen des de l’Associació Bolangera.
Pel que fa al trebal audiovisual publicat es tracta d’una peça inspirada en un dels conflictes protagonitzats per “El Despertar Femenino” , una associació de dones treballadores (adherida a la UGT i organitzades dins del Centre Obrer La Unión situat a la Ronda Magdalena de Castelló) del sector de la taronja que el 1913 ja contemplava als seus estatuts reivindicacions de classe i d’igualtat entre homes i dones. En concret els seus estatuts marcaven com a objectius “impedir el maltrato físico y psíquico de sus asociadas; demandar una legislación más favorable para las trabajadoras; incentivar las denuncias de las empleadas hacia los abusos de patronos o encargados”. Va ser un dels més veterans i destacats sindicats de Castelló pel nombre de sòcies a la ciutat de Castelló i el pobles de les seves comarques: arribà a tenir 5.573 sòcies entre 1913 i 1938.
En aquest treball ha participat la dramaturga i actriu Mafalda Bellido, Paula Lorenzino s’ha encarregat del vessant audiovisual, la il·lustradora Vane Julián de la gràfica, i l’actor Juan Benlloc com a actor secundari d’aquest curt de 6 minuts. A més, l’audiovisual està acompanyat d’un article per contextualitzar els fets en què s’inspira, el qual es pot llegir en “Històries de Castelló” .
En concret, aquest episodi se situa a l’any 1934, un any marcat per la crisi econòmica, l’atur i la corresponent conflictivitat social, amb nombroses vagues arreu de l’Estat, també a les comarques de Castelló, en les quals les dones treballadores hi van jugar un paper molt actiu. En aquest context de conflictivitat, es van materialitzar nombrosos acords laborals de diferent índole, relacionats principalment amb el repartiment del treball. Les dones d’ “El Despertar Femenino” es van rebel·lar enfront de les bases del treball negociades i aprovades pel Jurat Mixt, pel qual es demanava que sols anaren homes a la recol·lecció de les taronges, excloent-ne les treballadores.
Compartim el vídeo inspirat en aquells fets: