Els consells de guerra sumaríssims al centre de documentació del GRMHC

Els consells de guerra sumaríssims al centre de documentació del GRMHC

En el nou règim franquista els tribunals militars restaven desvinculats totalment de la jurisdicció civil i es van convertir en instruments fonamentals per a la repressió política. Es va imposar un terror fred, sistemàtic i administratiu. Els judicis van esdevenir un mer tràmit per a l’eliminació física dels acusats sense aportació de proves i sense fer cap esforç per esclarir els fets que es jutjaven.

La violència repressiva franquista implicava la sistemàtica aplicació dels consells de guerra —figura emprada per l’estament militar en els processos judicials. A la província de Castelló es van celebrar consells de guerra sumaríssims a Castelló, Vinaròs, Morella, Borriol, Almassora, Vila-real, Borriana i Sogorb. Aquests judicis sumaríssims son una eina fonamental en el marc de la  política d’extermini dels republicans i dels demòcrates, combinant l’eliminació física, mitjançant les execucions de les penes de mort, l’empresonament massiu i la discriminació dels vençuts en tots els àmbits.

El Centre de Documentació del Grup per la Recerca de la Memòria Històrica de Castelló disposa d’una còpia digitalitzada de tots els judicis sumaríssims que es conservaven a la Subdelegació de Defensa de Castelló i van ser traslladats fa dos anys a l’Arxiu Militar de Defensa, a Madrid. Sembla que poden ser la majoría dels judicis celebrats a les diferents localitats de la província, malgrat que potser falten alguns dels celebrats en localitats del nord de la província, i tenim en compte que molts castellonencs  van ser jutjats en altres províncies de l’Estat i els seus judicis no es conserven en aquest fons.

Hem aconseguit documentar tot aquest fons judicial i son l’única entitat que pot oferir ara a investigadors i a la ciutadania una base de dades amb tots els judicis sumaríssims de Castelló després de passar un control de correcció lingúístic els seus 13.284 registres corresponents a noms i cognoms del total d’encausats, a més d’informar sobre el veinatge de tots els encausats i possibilitar les recerques per localitats.

Del total de 13.284 encausats 11664 corresponen a veïns de localitats de la província de Castelló i 1.438 a persones de fora de la nostra província. Un total de 182 no s’han pogut documentar en relació a la localitat de veïnatge.

També oferim la localitat de veïnatge de tots els inculpats, destacant entre les localitats amb més persones encausades Castelló de la Plana amb 1.546, Borriana amb 646 i Vila-real amb 411, i altres amb una elevada proporció d’encausats amb relació a la seua població com Almassora amb 323, Alcora amb 293, Alcalà de Xivert amb 244 i Albocàsser amb 169 entre altres.

Un total de 990 dones son encausades a la nostra província en consells de guerra sumaríssim.

La gran majoría dels judicis tenen relació amb fets ocorreguts a la guerra civil o en l’immediata posguerra, 327 son expedients seguits contra militars o soldats de l’exércit per acusacions sense relació amb fets polítics o ocorreguts durant la guerra, 87 estan relacionats a activitats de col·laboració amb la guerrilla antifranquista i 94 son expedients de diferents motius no relacionats amb aspectes polítics o de repressió dels vençuts.

Aquesta base de dades i els seus consells de guerra sumaríssims es poden consultar al Centre de Documentació del Grup per la Recerca de la Memòria Històrica de Castelló, localitzat al Casal Popular de Castelló, carrer Alloza 167. Per la seua consulta podeu posar-vos en contacte amb nosaltres mitjançant el nostre correumemoriac@memoriacastello.cat

Vols rebre les últimes notícies del Grup al teu mail i estar al dia de les nostres novetats?

Butlletí de notícies

Envia'ns el teu mail!

* En cap cas usarem el teu correu electrònic per enviar cap tipus de spam. Tampoc el compartirem amb tercers. Amb l'enviament d'aquest formulari de subscripció acceptes la política de privacitat del Grup per la Recerca de la Memòria Històrica de Castelló.

Vols col·laborar amb el Grup? Tens alguna proposta?
Digues la teua!

Fes camí amb nosaltres

    Desplaça cap amunt