La seu de l’associació musical el Micalet a València va acollir el passat 8 de febrer la presentació del Cens de Víctimes de la Guerra Civil i el Franquisme del País Valencià. Un projecte de la Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, desenvolupat mitjançant el conveni signat amb la Coordinadora d’Associacions per la Memòria Històrica del País Valencià.
Aquesta base de dades de víctimes es desenvoluparà en un projecte per fases. L’any 2022 s’ha impulsat la primera fase amb un primer cens de víctimes del franquisme, de la deportació als camps nazis i de la transició, més de 7.500 persones. La base de dades, en construcció permanent, permet buscar investigadors i descendents i compta fins i tot amb tutorials per facilitar les perquisicions. El cens conté una ampli ventall d’informacions diverses i contempla totes les diverses tipologies de víctimes que apareixen al recent Decret de la Generalitat Valenciana que desenvolupa el cens, publicat al DOGV del 13 de gener de 2023.
La base de dades es nodreix de les investigacions realitzades pels historiadors Vicent Gabarda, el pioner historiador de la repressió franquista al País Valencià; Juan Luis Porcar (Castelló), Miguel Ors, Francisco Moreno Sáez i Miguel Mauri (Alacant), i d’Adrián Blas, autor de Valencianas y valencianos deportados en los campos nazis. La documentalista Pepa Martínez de Pablos i Cristina Escrivà, presidenta de l’associació cultural Institut Obrer, completen l’equip que ha elaborat el cens, i que han segut juntament a Ángel González, president de la CADME-PV – impulsora d’aquesta primera fase del projecte-, les persones que han presentat el cens i han contestat les preguntes de la roda de premsa convocada a l’efecte.
El cens, “en creixement i revisió continus”, queda obert al públic per a possibles aportacions.