Gimeno menteix

GIMENO MENTÉIX

En l’edició del 13 de gener del diari Levante apareix una entrevista a l’exalcalde de Castelló, José Luis Gimeno, en la qual un dels titulars diu textualment “Mi padre estuvo preso por republicano y yo le llevaba comida a la cárcel”.  Després torna a reincidir i donar explicacions sobre el tema.

Aquesta notícia em va sorprendre bastant doncs estic investigant alguns aspectes de la guerra civil i el franquisme a Castelló, concretament entre  altres la repressió econòmica derivada de l’aplicació de la Llei de Responsabilitats Polítiques de 1939, més de 3.000 expedients es troben en l’Arxiu Provincial de Castelló (Biblioteca Rafalafena), i entre ells en l’arxivador 10090 el del pare de l’exalcalde, José Luis Gimeno Barberia, el qual va ser consultat i estudiat fa uns mesos, i efectivament aquest senyor va ser expedientat en 1941, hi ha còpia de la sentència del consejo sumarísimo de guerra, causa 18742 en la plaza de Granada, mitjançant el qual és declarat absolt i ordenada la seva immediata posada en llibertat si estigués pres (extrem no constatat) a data 23 de setembre de 1939. Posteriors informes de 1941 de la Guàrdia Civil, Falange, Comissària de Policia i Ajuntament de Castelló informen que resideix en el carrer Major de Castelló, exercint amb normalitat la seva professió d’arquitecte, una posterior declaració jurada del propi José Luis Gimeno Barberia de 27 de novembre de 1943 confirma aquestes dades i informa que té dos fills de 3 i 1 anys.

De la qual cosa es desprèn que si l’exalcalde de Castelló té 62 anys d’edat, deu ser el fill de 1 any al que al·ludeix el seu pare en 1943, com va poder portar-li menjar a la presó si almenys des de 1939 el seu pare ja estava en llibertat i a ell encara li quedaven alguns anys per a néixer?

La investigació, els arxius i els documents que en ells es troben juguen un important paper per la veracitat de la història i ens ajuden a conèixer qui és qui i el perquè de moltes coses, d’aquí l’interès de molts per destruir-los, ocultar-los o impedir l’accés a aquests arxius, són els mateixos que ens manipulen i tergiversen la història

Juan Luis Porcar

Grup per la Recerca de la Memòria Històrica

DNI 18957493.

Vols rebre les últimes notícies del Grup al teu mail i estar al dia de les nostres novetats?

Butlletí de notícies

Envia'ns el teu mail!

* En cap cas usarem el teu correu electrònic per enviar cap tipus de spam. Tampoc el compartirem amb tercers. Amb l'enviament d'aquest formulari de subscripció acceptes la política de privacitat del Grup per la Recerca de la Memòria Històrica de Castelló.

Vols col·laborar amb el Grup? Tens alguna proposta?
Digues la teua!

Fes camí amb nosaltres

    Desplaça cap amunt