Inauguració del Museu Refugi Antiaeri de la plaça Tetuán

 

L’Ajuntament de Castelló ha obert al públic el Refugi Antiaeri de la plaça Tetuan, construït l’any 1937 davant els continus bombardejos i atacs de l’aviació i dels vaixells franquistes durant la Guerra Civil. Aquest es recupera i rehabilita davant la ferma convicció de mostrar la crueltat a la que va estar sotmesa la ciutadania de Castelló amb l’objectiu de donar a conéixer la història de la ciutat i contribuir a la consolidació de la cultura de la pau.

El Grup per la Recerca de la Memòria Històrica de Castelló ha sigut part important en el projecte col·laborant amb l’aportació dels continguts conseqüència del seu treball de recerca realitzat durant més de 10 anys al respecte. Ha sigut básic el treball relatiu als textos, la col·laboració en documentació histórica i fotográfica i a l’àmbit dels testimoniatges orals. Un día abans de la inauguració oficial es va organitzar una visita especial per als col·laboradors del projecte en la qual van participar els membres del GRMHC.

L’acte d’inauguració celebrat el 6 de juliol ha comptat amb l’alcaldessa de Castelló, Amparo Marco, la regidora de Cultura, Verònica Ruiz, i el conseller d’Educació, Investigació, Cultura i Esports de la Generalitat Valenciana, Vicent Marzà. Els tres han coincidit que aquesta construcció de defensa passiva es recupera per recordar a milers de vides que buscaven refugiar-se del terror i posa en valor la pervivència d’una democràcia lliure i sana.

L’edil Ruiz ha explicat que “foren 44 bombardejos en menys de 3 anys que van causar més de 160 víctimes mortals, nombrosos ferits i la destrucció de nombroses vivendes i edificis oficials” i ha valorat que “Castelló fou atacada de forma indiscriminada produint terror, inseguretat i desmoralització entre la població civil”. Així, la regidora de Cultura ha assenyalat que “teníem el deure de recuperar el nostre patrimoni, omplir els grans silencies i contar sense vergonyes la història perquè un poble sense memòria, un poble condemnat a l’amnèsia, és un poble condemnat al fracàs”.

Per la seua banda, el conseller Marzà ha recordat que “ara fa 81 anys que va ser construït aquest refugi, però fa també quasi 80 anys que quedà abandonat i oblidat, i que durant molts anys alguns han volgut silenciar i ocultar aquells anys de la nostra història”. Marzà ha fet un crit de pau per recordar “la memòria del nostre poble que va patir les conseqüències del conflicte bèl·lic més cruent que ha patit el nostre estat”. A més, ha insistit que gràcies a governs com el del Botànic i el del Grau “recordem aquella història i la revivim per no tornar a repetir-la”.

L’alcaldessa de Castelló ha expressat que el Refugi Antiaeri “desvetla no solament els secrets que guarden les seues parets, sinó també ens explica com va ser la guerra civil a Castelló i com es vivia, o sobrevivia en el seu interior”. Marco ha dignificat la memòria de les víctimes “perquè és una causa de justícia i de mantenir-les en la memòria” i ha conclòs l’acte defensant “que no es perda res de la història passada i que la repensem per a construir les bases d’una democràcia tolerant, conciliadora, forta i sense fissures”.

Es calcula que a Castelló hi havia entorn als 300 refugis privats i 43 refugis públics. La rehabilitació del Refugi Antiaeri de la plaça Tetuan forma part del que serà el Museu de la Ciutat de Castelló (MUCC) impulsat per la Regidoria de Cultura, i es podrà visitar en horari de vesprada (de 16.00 a 19.00h) de dimarts a dissabte, i els matins (de 10.00 a 14.00h) de diumenge.

Vols rebre les últimes notícies del Grup al teu mail i estar al dia de les nostres novetats?

Butlletí de notícies

Envia'ns el teu mail!

* En cap cas usarem el teu correu electrònic per enviar cap tipus de spam. Tampoc el compartirem amb tercers. Amb l'enviament d'aquest formulari de subscripció acceptes la política de privacitat del Grup per la Recerca de la Memòria Històrica de Castelló.

Vols col·laborar amb el Grup? Tens alguna proposta?
Digues la teua!

Fes camí amb nosaltres

    Desplaça cap amunt