Itinerari Castelló republicà

 

El dissabte25 d’abril del 2015 es va realitzar l’itinerari Castelló republicà en el Templet del Parc Ribalta. Van assistir unes 20 persones amb la guia de Joan Miquel Palomar.
Es un recorregut pels carrers de Castelló. Un camí per saber com era la ciutat abans de la guerra civil i conèixer els moviments urbanístics. Però què resta hui d´aquest Castelló republicà ? Podem observar les cantonades, cartells i algú escut que el franquisme i, sobre tot, la urbanització ha deixat.

Itinerari:

  • Parc Ribalta
  • Carrer Saragossa
  • Plaça Tetuan (Fermín i Galan en la II República)
  • Carrer Enmig (González Chermà en la II República)
  • Ajuntament
  • Sindicat de Policia rural
  • Cases Barates

Comencen en el Templet projectat per Francesc Maristany en 1934. Es comenta l’antic escut liberal de 1843 que es conservarà en la II República i el primer Obelisc que data de 1897, serà  destruït en 1937 i refet en 1982 en record de les jornades del 7, 8 i 9 de 1837 quan la ciutat resisteix els atacs carlistes. Els carrers interiors del parc Ribalta canviaran de nom en 1932 i es dedicaran als herois espanyols del s. XIX contra l’absolutisme com Torrijos, Riego, General Villacampa  i General Lacy.

Vam passar per La Farola cap al carrer Saragossa i la plaça Tetuan. Ens fixarem en els escuts que estan als merlets de l’edifici de Correus que es va acabar en 1932.

L’antic escut va ser atorgat a la ciutat el 18 de febrer de 1843 i presentava, sobre blau, un castell d’argent, tancat de gules i, davant de la porta, amb un llebrer blanc tacat de sabre, mirant al llop que fuig. El llebrel significa el valor, la fidelitat i la lleialtat; el llop fugint és expressiu d’un tirà carnívor i enemic cruel. En la II República es manté el mateix escut liberal del s. XIX i l’aprofitaran en el seu discurs simbòlic en defensa de les llibertats i contra les tiranies.
També ens van detindre en la cantonada dreta que serà afectada per un bombardeig i en la part esquerra de la façana de Correus on hi ha un llacet republicà.

En el carrer Colom van veure l’edifici anomenat Sopes de 1934-35 de l’arquitecte Ll. Ros d’Ursinos.
A la façana de l’Ajuntament es va comentar la vida social i política republicana amb la participació activa de la dona. Destancant-se la conflictivitat obrera i la feina del Centre Obrer. De camí s’ensenya la pedra commemorativa que dona inici a la reconstrucció de la cocatedral de Santa Maria.

Ens van dirigir al Sindicat de Policia Rural que es va construir a l’Av. Lledó, 5 en 1931-32 en defensa de l’agricultura i la ramaderia. Es va comentar la manca d’interès del governs pel patrimoni material i l’abandonament de les velles edificacions.

A l’església de la Sagrada Familia vam observar les restes del cartell ‘Mercado’ a la porta auxiliar dreta.

I va finalitzar la visita a les 12,30h en les cases barates de la Ronda Vinatea. Són les vivendes d’una cooperativa d’obrers que porten la iniciativa per donar habitatges més econòmics i facilitar treball en una època de crisi.

Va restar per veure la comandància de la Guàrdia D’Asalt on va estar  l’antiga comissaria de policia nacional a la Ronda Magdalena.

A més de l’explicació oral amb la participació oberta dels assitents es mostrà el plànol del refugi de La Farola, fotos dels escuts i el plànol de la ciutat en els anys 30.

Vols rebre les últimes notícies del Grup al teu mail i estar al dia de les nostres novetats?

Butlletí de notícies

Envia'ns el teu mail!

* En cap cas usarem el teu correu electrònic per enviar cap tipus de spam. Tampoc el compartirem amb tercers. Amb l'enviament d'aquest formulari de subscripció acceptes la política de privacitat del Grup per la Recerca de la Memòria Històrica de Castelló.

Vols col·laborar amb el Grup? Tens alguna proposta?
Digues la teua!

Fes camí amb nosaltres

    Desplaça cap amunt