Data: 30 de novembre, 1 i 2 de desembre de 2012
Programa de les jornades (PDF)
La jornada del divendres 30 es va desenvolupar segons el programa previst amb l’assistència de nombrós públic que quasi omplia el saló de l’ Antiga Presó.
En primer lloc Tatiana Pina va presentar les jornades donant pas a continuació a Martí Dominguez que mitjançant la projecció d’una sèrie de fotografies va anar comentant els paisatges i personatges de la memòria.
Després Antonio Giner va exposar el projecte sobre la memòria històrica de l’entorn del Penyagolosa elaborat i coordinat entre ell mateix i Joan Luis Porcar, que no va poder parlar per problemes de veu. El projecte que està quasi enllestit sols li falta les correccions finals per presentar-lo a l’editorial. En l’exposició va anar referint els diferents treballs i les col·laboracions.
En la següent sessió es va inaugurar en el mateix edifici, a la primera planta l’exposició titulada: Experiments de la Legió Còndor a l’alt Maestrat el 1938: Benassal, Ares, Villar de Canes i Albocàsser a càrrec del Grup de la Recuperació de la Memòria Històrica del segle XX de Benassal, en la que es van poder veure’s una sèrie de fotografies d’aquestes localitats abans i després del bombardeig, adquirides del fons de l’arxiu de la Guerra de Friburgo, tal com va explicar en la conferència del dia següent Oscar Vives Garcia i Pilar Vidal Monferrer, on va exposar altres detalls sobre els bombardejos i els objectius d’aquests que no eren altres que experiments per a la futura segona guerra mundial.
El dissabte dia 1, a part de la conferència ja esmentada d’Oscar Vives i Pilar Vidal, va començar pel matí amb una visita guiada a càrrec d’Antonio Giner d’alguns escenaris de la memòria amb les explicacions pertinents en cada lloc. A l’aeròdrom, davant d’un grup nombrós d’unes 30 persones Antonio i Juan Miguel van explicar les instal·lacions que quedaven, el lloc on podia estar la pista i la seua construcció.
Després en el Mas del Collet, davant del monolit on senyala la mort d’uns soldats republicans assassinats impunement per tropes franquistes, F. Mezquita va llegir uns poemes al·lusius al tema de la memòria.
En la sessió de la vesprada Raul Gonzalez Devis va explicar esdeveniments protagonitzats per maquis en el Maestrat i la seua repressió en plena postguerra.
Després Maribel Peris Muiños va presentar el seu llibre “Històries de vida al Castelló de la guerra i la postguerra” amb una reflexió sobre el valor dels testimonis dels protagonistes i l’entorn en el que van viure.
El diumenge dia 2 es va tornar a l’aeròdrom on es van fer tasques per la reconstrucció de les instal·lacions.