La Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica prossegueix amb el projecte ‘Construint Memòria’ amb l’homenatge a 36 persones de la comarca del Baix Maestrat, víctimes de l’Holocaust per defensar la llibertat i els valors democràtics. Un acte en el qual han participat la consellera Rosa Pérez Garijo i l’alcalde de Vinaròs, Guillem Alsina. A l’acte el Grup per la Recerca de la Memòria Històrica de Castelló va estar representat per la nostra companyera Amparo Bellido.La cerimònia, també ha comptat amb la presència de la secretària autonòmica de Qualitat Democràtica, Toñi Serna, del director general de Qualitat Democràtica, Iñaki Pérez Rico, a més de representants de familiars de les víctimes dels camps de concentració nazis, entitats memorialistes i alcaldes i alcaldesses de les diferents corporacions municipals.
Durant l’acte, la consellera Pérez Garijo ha lliurat a representants dels diferents ajuntaments de les localitats de procedència dels 36 homenatjats els ‘Taulells de la Memòria’, corresponents al projecte ‘Construint Memòria’ perquè es col·loquen en un lloc visible d’aquests municipis. Pérez Garijo ha assenyalat que el d’avui “és l’acte de lliurament de taulells més nombrós que hem realitzat fins ara; només la ciutat de València supera en víctimes dels camps de concentració i extermini a la comarca del Baix Maestrat”. “L’homenatge de hui no és només en 36 víctimes, sinó a 36 persones que van lluitar per la llibertat”, al que ha afegit que “es tractava de persones que havien perdut la Guerra Civil però eren conscients que el combat continuava a Europa i el resta de el món”.La consellera ha lamentat que “pagaren amb la seva vida o amb anys de martiri el compromís assumit anys abans de no permetre que la tirania, l’explotació i el terror es feren els amos del món”. Pérez Garijo ha manifestat que “hui fem justícia a la seva memòria i fem nostres unes biografies que són autèntiques lliçons de vida; lluitem pels mateixos valors, conscients que les amenaces contra la llibertat estan sempre a l’aguait”. La consellera ha assenyalat que “continuarem la lluita que ells van sostindre, per fer entre tots un món millor, on la justícia i la dignitat humana no siguen aixafats per l’explotació, l’odi, la violència i la força”.
36 víctimes de l’horror nazi
Les persones homenatjades hui, víctimes de l’horror en els camps de concentració nazis, han sigut Mariano Añó Juan, Manuel Ávila Arnau, Juan Beltrán Ebri, Joaquín Galarza García, José Martorell Calduch i Antonio Sospedra Herrera, d’Alcalà de Xivert; José Calvet Febrer i Antonio Machordom Coll, de Benicarló; Estanislao Anglés Vilanova, Julián Gascón Borràs i José Quixal Monroig, de Càlig; Rogelio Capafons Pla, de Canet lo Roig; Joaquín Gil Abella, de Castell de Cabres; José Peña Boix, de Cervera del Maestrat; Manuel Jovani Beltrán, de Xert; Blas Gargallo Roca, de la Jana; Ramon Castells Roca, de Peníscola; José Domingo Cardona Comos i Julián Royo Niñerola, de Rossell; Augusto Aicart Pruñonosa, Joaquín Amela Bou, José Marín Bou, Ricardo Marín Marín i Victoriano Sospedra Lluch, de Santa Magdalena de Pulpis; i Francisco Batiste Baila, Vicente Escoín Aguilar, Sebastián Forner Sabater, Arturo Juan Zaragoza, Francisco Lucas Ripoll, Agustín Miralles Domènech, Antonio Ramalleira Codorniu, José Roda Vallés, Joan Serralta Miralles, Francisco Tarragó Jornaler, Bernabé Alcázar Sánchez i Agustina Tomás Jurado, de Vinaròs. Tretze d’ells van viure de nou la llibertat, però vint-i-tres van patir i van morir en aquell infern. La consellera de Qualitat Democràtica ha fet especial esment al cas d’Agustina Tomás Jurado, presonera en els camps de Ravensbrück i Waldkirch, d’on va sortir alliberada a finals d’abril de l’any 1945; “Ella és la primera dona homenatjada amb els ‘Taulells de la Memòria’ i la demostració que el terror totalitari ens va afectar de ple, també a les dones”.
Abans de començar l’acte d’homenatge, la consellera Pérez Garijo i l’alcalde de Vinaròs, Guillem Alsina, han realitzat una visita als treballs d’exhumació que s’estan duent a terme al cementiri de la localitat i on s’han localitzat les restes de José Forner Forner, víctima de la repressió franquista al maig de 1938.