La recuperació de la dignitat
L’estiu passat l’Ajuntament de Benicàssim juntament amb l’Associació republicana de Castelló, González Chermá, va procedir a la inauguració en el cementiri d’una placa com a homenatge als brigadistes internacionals morts a Benicàssim, combatents que van donar la seua vida per la lluita contra el feixisme.
A dia de Tots Sants, festa en record dels morts, l’actual Corporació de l’Ajuntament de Benicàssim ha llevat aquesta placa del cementiri. La placa i també les flors. Fets que parlen del tarannà de qui ha pres aquesta iniciativa.
Volem manifestar el disgust de molta gent davant d’un acte tan menyspreable. Molt especialment pel que fa a les persones majors, la vida de molts dels quals ha estat acompanyada sempre pel dolor provocat per fets com aquest i a qui encara avui se’ls nega el reconeixement que mereixen.
Després de tanta lluita i pèrdues sembla ser que alguns polítics vulguen també esborrar tot símbol de record i d’homenatge.
Davant aquests fets no podem estar-nos quiets, denunciem aquesta conducta tan antidemocràtica i que va més enllà, ja que evidencia una absència de civisme i una falta de respecte absoluta cap als morts.
És un gest insultant de violència psíquica i de provocació ciutadana. Tot açò mostra com, encara avui, alguns no accepten la història i mantenen un interés malaltís en què aquesta no es conega i que es continue amb el silenci i l’ocultació dels fets històrics.
Com es pot entendre la convivència entre ciutadans si preval la imposició dels uns sobre els altres, què es pretén amb açò? Aquest no és el camí ni la base de la democràcia, s’aproxima més bé a l’abús de poder d’una dictadura, potser enyorada per alguns.
Des d’ací ens preguntem què passaria si aquest fet fos un poc diferent, si s’atemptés contra els símbols franquistes que malauradament encara perduren visibles, alguns d’ells a consciència. Creiem que es consideraria, com a mínim, una falta d’ordre públic.
En canvi veiem com si aquestes conductes s’exerceixen a l’empara del poder continuen impunes.
Davant de gestos similars que ningú no gose parlar de rancúnia perquè encara queda molt de camí a recórrer per a arribar a conèixer els veritables fets. Creiem que el temps del silenci ja ha passat i que hi ha un deute moral pendent amb aquesta gent. Les escasses plaques que tenim ajuden, en part, a pal·liar el greuge que van haver de patir i a recuperar la seua dignitat.
2 de novembre de 2004
Grup per a la Recerca de la Memòria Històrica de Castelló