“Lecciones robadas” Un llibre per a treballar la memòria a l’aula

El passat 21 de novembre, a la seu de CCOO de Castelló, ha tingut lloc un acte de presentació de diverses iniciatives actuals d’Educació i Memòria a les aules. Montserrat Ferrer ha presentat el projecte educatiu del Grup per la Recerca de la Memòria Històrica de Castelló amb les activitats i recursos que s’ofereixen als centres educatius. També, Alejandro Forner, professor d’història de l’IES Benigasló de la Vall d’Uixó, centre adherit a la Xarxa Educació i Memòria, ha explicat la metodologia i les activitats dissenyades en el seu institut per tal d’abordar la Memòria Democràtica, dins d’un projecte de centre que implica diversos departaments des d’una perspectiva interdisciplinària (història, filosofia, llengua i literatura, tecnologia, art, física i química…). Per últim, Luis Vivas ha presentat el llibre Lecciones robadas. ¿Por qué perdimos la memoria?, publicat per Vinatea Editorial.

El llibre continua la trajectòria iniciada amb Lecciones de nuestros abuelos, un llibre elaborat pels alumnes de secundària, que van recollir les històries i vivències dels seus avis. Ambdós llibres responen a un projecte educatiu basat en la metodologia APS (aprenentatge i servei); és a dir, els llibres són el producte final d’un projecte d’aprenentatge al voltant de la memòria històrica que, a més, busca incidir en la societat, ja que els beneficis de la venda dels llibres es donen a l’associació ‘Amigos de la calle’, una associació que atén les persones sense sostre.

El llibre Lecciones robadas. ¿Por qué perdimos la memòria? inclou 22 lliçons sobre els diferents temes de la nostra història recent que ha estat amagada i manipulada per quaranta anys de dictadura i uns altres tants de democràcia. El treball cobreix un buit en els llibres que hi ha actualment a l’abast del professorat, ja que aborda de manera rigorosa i, alhora, assequible als joves els principals temes del que seria un curs al voltant de la memòria històrica. Els títols d’alguns capítols il·lustren l’amplitud del seu contingut: “La República”, “Del Golpe a la Desbadá”, “La Guerra de España, conflicto internacional”, “Nuestro exilio”, “Los campos de concentración de Franco”, “Nuestras fosas”, “Depuración del Magisterio”, “Españoles y españolas en campos nazis”, “Los psiquiatras de Franco”, “España, refugio de nazis”, “Bebés robados”, “Los guerrilleros”, “La represión de la mujer”, “El testimonio de Cornejo ‘el Dinamitero’”, “Ricos con Franco”, “Represión hasta el final”, “Represión y educación franquista”, “La censura de los medios de comunicación”, “La influencia de la ultraderecha”, “La memoria histórica en las aulas”, “Iniciativas actuales en memoria democrática”.

Cada capítol s’acompanya d’un vocabulari específic i d’unes recomanacions per aprofundir en el tema (llibres, pel·lícules, teatre, documentals, còmic….).

Aquestes ‘lliçons’ han estat escrites per antics alumnes, ara adults, que treballen en diferents  àrees de coneixement (periodisme, comunicació audiovisual, ciències polítiques, educació, psicologia, medicina, antropologia social, història, etc.) i han tingut l’assessorament d’experts en cada tema. Mencionarem només el nom d’alguns d’aquests experts per tal d’il·lustrar la rellevància dels col·laboradors: Carmen Agulló, Angel Viñas, Wilson Ferrús, Baltasar Garzón…, o el dibuixant Carlos Giménez, que ha posat a disposició d’aquest projecte les seues historietes gràfiques, moltes vinyetes de les quals il·lustren el llibre. 

En resum, un llibre altament recomanable per als ensenyants i un bon regal per a les festes que s’acosten.

Vols rebre les últimes notícies del Grup al teu mail i estar al dia de les nostres novetats?

Butlletí de notícies

Envia'ns el teu mail!

* En cap cas usarem el teu correu electrònic per enviar cap tipus de spam. Tampoc el compartirem amb tercers. Amb l'enviament d'aquest formulari de subscripció acceptes la política de privacitat del Grup per la Recerca de la Memòria Històrica de Castelló.

Vols col·laborar amb el Grup? Tens alguna proposta?
Digues la teua!

Fes camí amb nosaltres

    Desplaça cap amunt