Les víctimes de la repressió franquista enterrades al cementeri de Castelló

Llistat de víctimes del cementiri de Castelló ordenades alfabeticament

Durant aquests últims anys s’ha dut a terme en una bona part del territori de l’estat espanyol  un treball  per a la identificació i localització de les persones desaparegudes violentament durant la guerra civil i la repressió franquista. De fet es va arribar a confeccionar per part de l’estat un mapa de fosses amb la iniciàtiva i la col:laboració dels grups de memòria i de particulars Han estat moltes les families que han demanat conéixer on estaven els seus familiars, altres vegades elles mateixes han informat del que sabien i donat testimoni de com es feien els enterraments. Habien començat a perdre la por i la inmerescuda vergonya.

El Grup per la Recerca de la Memòria Histórica de Castelló dins d’aquest moviment de recuperació de la memòria històrica ha dut  a terme un treball  d’investigació elaborant un estudi sobre la localització i identificació de les víctimes de la repressió al cementiri de Castelló, un projecte en el qual ha estat  determinant el contacte i la recollida de testimoniatges a les famílies que any darrere any  han rendit homenatge als seus desapareguts a la fossa de l’anomenat “cementiri civil” de Castelló. Cal especificar com en aquells anys al costat del cementiri hi havia un altre menudet separat amb una tapia i amb la seua pròpia porta. Els dos cementiris es van unir derrocant la pared que els separava anys després del fi de la dictadura. Aquest cementeri menudet als llibres del registres es anomenat cementeri civil, i conten que en ell s’enterraven  els cossos dels que no es sabia qui eren , dels no batejats,  i en una fossa comuna els cossos dels executats durant la guerra civil i la postguerra pel règim de Franco.

Amb el nostre estudi pensem que podem donar informació i respostes concretes per la localització i identificació de les persones i les característiques dels enterraments i oferir així informació al respecte als familiars dels repressaliats i a la ciutadania en general.

Alguns de les dades més significatius del estudi son els següents:

El total de víctimes mortals a la ciutat de Castelló conseqüència de la repressió franquista va ser de 977 de les quals 885 van ser afussellats, 59 van morir a la presó, 29 a l’Hospital Provincial i 4 a causa d’episodis de repressió extrajudicial.

Del total de 977 víctimes mortals 962 van ser soterrades al cementiri de Castelló, de les quals 529 al conegut com a cementiri civil i 433 a les fosses del cementiri gran o catòlic.

La totalitat dels 885 executats estan soterrats al cementiri de Castelló -527 al cementiri civil i 358 al catòlic. La quantitat de persones afusellades va anar creixent des de l’any 1938 fins al 1940, arribant  a 397 els afussellats aquest any. A partir de l’any 1941 va anar decreixent fins a l’última execució l’any 1947. Durant els anys 1938 i 1939  es soterraven més persones  al cementeri gran i a partir de l’any 1940 fins el 1947  els enterraments van ser  majoritaris  al cementeri civil. Es donen alguns casos de trasllats als llibres de registre. Diverses hipòtesis podem explicar aquestes dades: la falta d’espai en un moment donat a les fosses del cementiri catòlic com a inici dels soterraments al cementiri civil, motius ideològics i religiosos…la continuació dels soterraments al cementiri gran o catòlic a partir de 1940 potser deguda segons la documentació investigada i a alguns testimoniatges orals a la confessió del condemnat o a la decissió expressa de la família

De les 59 persones que van morir a la presó 55 estan soterrades al cementiri de Castelló, tots al cementiri gran menys una persona al cementiri civil.

De les 29 víctimes que van morir a l’Hospital Provincial, en la seua majoría presos i detinguts traslladats, 21 van ser soterrats al cementiri de Castelló, tots al cementiri gran o catòlic.

De les quatre víctimes de la repressió extrajudicial solament una persona consta soterrada al cementiri de Castelló.

Vols rebre les útlimes notícies del Grup al teu mail i estar al dia de les últimes novetats?

Butlletí de notícies

Envia'ns el teu mail!

* En cap cas usarem el teu correu electrònic per enviar cap tipus de spam. Tampoc el compartirem amb tercers. Amb l'enviament d'aquest formulari de subscripció acceptes la política de privacitat del Grup per la Recerca de la Memòria Històrica de Castelló.

Vols col·laborar amb el Grup? Tens alguna proposta?
Digues la teua!

Fes camí amb nosaltres

    Desplaça cap amunt