Memória Històrica al Mas de Montsó

 

 

MEMÒRIA HISTÓRICA EN EL MAS DE MONTSÓ, VISTABELLA

 

El passat 29 de novembre de 2008 membres del Grup per la Recerca de la Memòria Històrica de Castelló i l’associació Grevol van realitzar una excursió guiada sobre memòria històrica i patrimoni en el terme de Vistabella, entre el mas de Monsó i la Serra de la Batalla.

Guiats per Antoni Solsona, en un fred matí i travessant un paisatge nevat, vam iniciar una marxa a peu que des del mas de “los Xaxos” proper al tunell on s’uneixen els termes de Vistabella, Puertomingalvo i Mosqueruela, ens va dur muntanya dalt fins a l’altiplà on es troba el mas de Monsó.

En aquest mas va viure Antoni Solsona fins a la seua joventut. En la massada van viure quatre famílies fins a la dècada dels seixanta i vam poder albirar en les valls i llomes situats davant els masos de Los Castillejos, Torre Belenguer i el Rebollar –en Mosqueruela- i el Caputxo i las Simonas –en Puertomingalvo-, dels quals Antoni ens va relatar episodis repressius relacionats amb el maquis.

Al mas de Monsó la guàrdia civil va detindre en 1947 als masovers Pedro Solsona –pare d’Antoni- i Manuel Salvador, acusats de col·laboració amb el maquis, sent assassinats dies després en Vilafamés.

Continuem la marxa baixant cap a la zona de “les Foies”, començant a ascendir per una senda que s’endinsava entre pinars, pels “Toscos”, els “Cingles” i cap al “Tossal”, visitant trinxeres de la guerra i la cova de l’Artiga.

Arribem fins a la serra de la Batalla i en la cara Est d’un llarg bancal de pedra trobem la tomba de dos soldats morts en la guerra civil i els forats de les bombes.
Ens dirigim cap al “Solano del Barranco Mojón”, per una zona abrupta que ens va dur a la Cova Solano, regressant al mas de Monsó. Per la vesprada visitem el mas del Collet, a la dreta de la pista que condueix a l’ermitori de Sant Joan de Penyagolosa. Allí van ser afusellats 12 soldats republicans que van lliurar les seues armes en senyal de rendició a l’entrada de les tropes franquistes durant la guerra civil. Un vell monolit de pedra col·locat per les seues famílies anys després els recorda i recupera -encara que de forma anònima- la seua memòria.
Durant la marxa es van relatar episodis i vivències de la guerra civil, el maquis, la repressió franquista i la dura vida quotidiana durant la postguerra en aquesta agresta comarca.

Vols rebre les útlimes notícies del Grup al teu mail i estar al dia de les últimes novetats?

Butlletí de notícies

Envia'ns el teu mail!

* En cap cas usarem el teu correu electrònic per enviar cap tipus de spam. Tampoc el compartirem amb tercers. Amb l'enviament d'aquest formulari de subscripció acceptes la política de privacitat del Grup per la Recerca de la Memòria Històrica de Castelló.

Vols col·laborar amb el Grup? Tens alguna proposta?
Digues la teua!

Fes camí amb nosaltres

    Desplaça cap amunt