Dimecres 15 de desembre en el Menador Espai Cultural se celebraren els Open Studios, les trobades entre artistes, públic i teixit cultural que posaren el colofó al programa de residències que impulsa el Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana (CMCV) juntament amb la Direcció General de Cultura i Patrimoni de la Generalitat Valenciana.
El Menador és, precisament, l’espai en què s’han desenvolupat les residències d’investigació artística de Cultura Resident, un projecte que té com a objectiu impulsar la creació contemporània i enfortir el teixit cultural valencià i per a fer-ho facilita temps, espais, acompanyament i recursos econòmics per al desenvolupament del seu treball. A aquest espai s’uneix el Centre Cultural Las Cigarreras d’Alacant, on es realitzen les residències de producció artística; i el Centre del Carme Cultura Contemporània (CCCC) de València, per a les residències de mediació cultural.
‘En la pell de…La memòria de les dones represaliades a Castelló’, d’Art al Quadrat, duo format per Mónica i Gema del Rey Jordà, és la tercera de les investigacions d’aquesta edició. Continua amb el treball que van començar en 2016, amb el qual recullen la història de dones represaliades durant la Guerra Civil i el franquisme, i ara plasmen aquesta repressió en la seua pell.
La investigació aborda diferents causes per les quals les dones van ser represaliades a Castelló: per perillosa, miliciana, mestra, maçona, afiliació política, per estudiar… “Per aquest motiu, hem buscat informació i documentació en diferents entitats de la localitat (o contigus), com l’Arxiu Històric de Castelló, grups per la investigació de memòria històrica de Castelló, historiadors, UJI… o altres pròxims de la Comunitat Valenciana, com per exemple l’Aula d’Història i Memòria Democràtica de la UV i d’historiadores com Ana Aguado, Carmen Agulló, Vicenta Verdugo”, expliquen. Entre els grups d’investigació de memòria històrica de Castelló, es troba el Grup per la Recerca de la Memòria Històrica de Castelló.

