El dia 6 de Juny del 2004 l´Associació Grup per la Recerca de la Memòria Històrica organitzà un recorregut pels carrers de Rafalafena a Castelló.
La cita s´inicia en la Plaça Maria Agustina per mirar enrere en la història de la ciutat. Ens fixarem en el nom dels carrers, un jardí o els edificis que ens permeten fer una ruta al passat.
En la P.Maria Agustina recordem l´origen de la plaça i el seu nom –una esclava lliberada del s.XVIII-. Segons l´etapa política l´apelatiu variarà de Wilson (1919), Agustina de Aragón, Alcalde Forcada (1931) o Madrid –en la guerra civil- per retornar al nom original en 1940. Al voltant de la plaça es construiran entre els anys 1940/50 l´edifici de Sindicats, la Diputació Provincial i Govern Civil d´estil monumental a la moda de l´arquitectura franquista.
Creuen el C/ Bermúdez de Castro, antic pas de sèquia, en direcció al C/Gaibiel. En la cantonada d´aquest carrer hi és l´arxiu municipal obert a la consulta de periòdics i documentació històrica.
En ple Polígon Rafalafena detallem que el seu creixement serà lent fins els anys 50. En Abril del 1964 l´ajuntament presenta un projecte per delimitar el casc antic de la ciutat. Divideix la ciutat en zones d´actuació, pertanyent Rafalafena al ‘ensanche’. En Novembre d´eixe any s´anuncia l’urbanització per construir 5294 vivendes. L´objectiu és aprofitar el terreny dels extrarradis per construir en benefici de l´especulació i vendre el ‘desarrollismo’ com solució de tots els mals.
Des de la biblioteca visitem les places dedicades a ‘insígnies’ membres del franquisme: F.Herrero Tejedor, R.Serrano Súñer i Virgilio Oñate. Són alguns dels noms que encara són presents en el nomenclàtor de Castelló.
Pel C/ Vilavella tornem al punt de partida sense oblidar carrers adjacents com Av.Caputxins, Taixida, C.Pestagua i Sanahuja. M.Agustina era una confluència d´antic camins i camps de conreu que només els més vells recorden.
A la iniciativa s´apunten set persones que passejaran al llarg d´hora i mitja per la història d´aquest barri.
Per la difusió de l´acte el Grup de Recerca buscà la resposta dels mitjans de comunicació. Es difon l´activitat en ràdio i premsa; el resultat és la publicació d´un article en Levante de Castellón (5 de Juny). També s´enganxaran cartells en biblioteques, arxius i en el carrer per anunciar la marxa del diumenge 6.
El camí va ser una invitació al comentari i al testimoni personal que enriquia el relat. Al final el balanç va ser positiu. En el futur continuaran els recorreguts per apropar-nos Castelló pas a pas.
A l´argument del monitor s´afegiran els records i opinions dels participants. Inclús una dona que passava pel carrer ampliarà la història relatada amb les seues experiències viscudes.
La visita donà pràctica a l´estudi del nomenclàtor i permet fer pinya social en el grup. En la pròxim recorregut es vol ampliar la seua publicitat i el públic assistent.