Passeig per Rafalafena

El dia  6 de Juny del 2004  l´Associació Grup per la Recerca de la Memòria Històrica  organitzà un recorregut pels carrers de Rafalafena a Castelló.

La cita s´inicia en la Plaça Maria Agustina per mirar enrere en la història de la ciutat. Ens fixarem en el nom dels carrers, un jardí o els edificis que ens permeten fer una ruta al passat.

En la P.Maria Agustina recordem l´origen de la plaça i el seu nom –una esclava lliberada del s.XVIII-. Segons l´etapa política l´apelatiu variarà de Wilson (1919), Agustina de Aragón, Alcalde Forcada (1931) o Madrid –en la guerra civil- per retornar al nom original en 1940. Al voltant de la plaça es construiran entre els anys 1940/50 l´edifici de Sindicats, la Diputació Provincial i Govern Civil d´estil monumental a la moda de l´arquitectura franquista.

Creuen el C/ Bermúdez de Castro, antic pas de sèquia, en direcció al C/Gaibiel. En la cantonada d´aquest carrer hi és l´arxiu municipal obert a la consulta de periòdics i documentació històrica.

En ple Polígon Rafalafena detallem que el seu creixement serà lent fins els anys 50. En Abril del 1964 l´ajuntament presenta un projecte per delimitar el casc antic de la ciutat. Divideix la ciutat en zones d´actuació, pertanyent Rafalafena al ‘ensanche’. En Novembre d´eixe any  s´anuncia l’urbanització per construir 5294 vivendes. L´objectiu és aprofitar el terreny dels extrarradis per construir en benefici de l´especulació i vendre el ‘desarrollismo’ com solució de tots els mals.

Des de la biblioteca visitem les places dedicades a ‘insígnies’ membres del franquisme: F.Herrero Tejedor, R.Serrano Súñer i Virgilio Oñate. Són alguns dels noms que encara són presents en el nomenclàtor de Castelló.

 Pel C/ Vilavella tornem al punt de partida sense oblidar carrers adjacents com Av.Caputxins, Taixida, C.Pestagua i Sanahuja. M.Agustina era una confluència d´antic camins i camps de conreu que només els més vells recorden.

A la iniciativa s´apunten set persones que passejaran al llarg d´hora i mitja per la història d´aquest barri.

Per la difusió de l´acte  el Grup de Recerca buscà la resposta  dels mitjans de comunicació. Es difon l´activitat en ràdio i premsa; el resultat és la publicació d´un article en Levante de Castellón (5 de Juny). També s´enganxaran cartells en biblioteques, arxius i en el carrer per anunciar la marxa del diumenge 6.

 El camí va ser una invitació al comentari i al testimoni personal que enriquia el relat. Al final el balanç va ser positiu. En el futur continuaran els recorreguts per apropar-nos Castelló pas a pas.

A l´argument del monitor s´afegiran els records i opinions dels participants. Inclús una dona que passava pel carrer ampliarà la història relatada amb les seues experiències viscudes.

La visita donà pràctica a l´estudi del nomenclàtor i permet fer pinya social en el grup. En la pròxim recorregut es vol ampliar la seua publicitat i el públic assistent.

Vols rebre les últimes notícies del Grup al teu mail i estar al dia de les nostres novetats?

Butlletí de notícies

Envia'ns el teu mail!

* En cap cas usarem el teu correu electrònic per enviar cap tipus de spam. Tampoc el compartirem amb tercers. Amb l'enviament d'aquest formulari de subscripció acceptes la política de privacitat del Grup per la Recerca de la Memòria Històrica de Castelló.

Vols col·laborar amb el Grup? Tens alguna proposta?
Digues la teua!

Fes camí amb nosaltres

    Desplaça cap amunt