Polítiques de memòria. Un projecte per l’Ajuntament de Castelló

Polítiques de memòria. Un projecte per l’Ajuntament de Castelló

Juan Luis Porcar

A Castellò de la Plana les polítiques de memòria per part de l’Ajuntament han estat quasi nul·les  a més de entrebancar i incomplir durant temps l’aplicació de la la Llei de la Memòria  d’àmbit estatal. Darrerament s’ha pres algunes iniciatives a l’àmbit de la nomenclatura dels carrers de la ciutat llevant els noms de Serrano Suñer a la plaça i col·legi del seu nom, i noms amb referències franquistes d’altres carrers;  sota les demandes des de fa anys presentades pel Grup per la Recerca de la Memòria Històrica de Castelló i iniciatives presentades sobre simbologia i protecció del patrimoni de la memòria presentades al plenari per grups municipals com el PSPV-PSOE i Esquerra Unida.

El camp de mesures a prendre relatives a una política de memòria és molt ampli, en relació al seu àmbit d’aplicació es podrien desenvolupar i impulsar diversos projectes relatius als arxius de la Guerra Civil i la repressió i a la reparació de les víctimes.

  1. Arxius. Dret a la veritat.

L’Ajuntament de Castelló mitjançant el seu Arxiu Municipal col·laborarà en tasques de recerca i intercanvi d’informació i documentació amb el  Centre Documental Memòria Històrica del País Valencià i el Museu de la Memòria Democràtica del País Valencià; es podrà crear comissió per a la localització i adquisició de tot el material referent a la memòria de la guerra civil i el franquisme localitzat en diferents centres i arxius de fora de la localitat:

– El Centre Documental de la Memòria Històrica de Salamanca (Político-Social Castelló, Tribunal de la Masoneria i el comunisme, fitxes personals de l’Auditoria de Guerra i Ocupació, Causa General , fons fotogràfics…)

– L’Arxiu General de l’Administració d’Alcalà d’Henares

-l’Arxiu Militar de Guadalajara referent a camps de concentració, batallons de treballadors i l’Arxiu Militar d’Àvila quant a unitats militars

-els arxius històrics provincials -fons del govern civil, d’associacions i dels diferents organismes de l’administració perifèrica a la província.

– Arxiu de l’Hospital Provincial

– Arxiu del Centre Penitenciari de Castellño.

L’Arxiu Municipal cooperarà amb el Centre Documental de la Memòria Històrica del País Valencià i  amb la Comissió de la Veritat en la recerca de documentació i informació sobre crims i violacions dels drets humans del franquisme i el posterior període d’impunitat.

Es podria desenvolupar un pla d’actuació sobre memòria oral amb la recollida, catalogació i difusió dels testimoniatges orals; crear un fons fotográfic d’espais i llocs de memòria i de persones i víctimes relatives a la Guerra Civil i la repressió franquista; elaborar un pla d’actuació sobre correspondència privada, amb la col·laboració de la Universitat Jaume I i del Grup per la Recerca de la Memòria Històrica de Castelló.

2.Justícia. Denúncia dels fets i fosses.

L’Ajuntament de Castelló crearà una comissió per a l’elaboració d’un mapa de fosses i enterraments al municipi relacionats amb la Guerra civil i el Franquisme per poder oferir informació als familiars sobre localització i identificació.

Es realitzarà un treball d’investigació sobre les persones repressaliades soterrades al cementiri de Castelló, la seua localització i identificació. Es realitzarà  un estudi de les persones soterrades al cementiri civil amb l’assessorament de la recerca realitzada pel Grup per la Recerca de la Memòria Històrica de Castelló i es realitzaran les mesures i obres necessàries per mantindre en condicions adequades aquest recinte.

3. Polítiques de reparació

3.1 Reparació institucional

L’Ajuntament de Castelló impulsarà el reconeixement de les institucions democràtiques de la Segona República espanyola en l’exili a partir de 1939, dels drets històrics del País Valencià, dels projectes d’autogovern que es van emprendre durant la Segona República i dels ajuntaments o consells municipals que van regir la ciutat fins la caiguda en mans de les tropes franquistes; i un acte institucional de reconeixement per part de les restablides institucions democràtiques a la labor de les Institucions de la Segona República abans i durant l’exili. L’Ajuntament de Castelló es sumarà a la celebració d’un Dia Nacional d’Homenatge i Record a totes les víctimes de la repressió franquista establert per la Generalitat Valenciana.

L’Ajuntament de Castelló participarà en un acte institucional l’1 de noviembre de cada any en homenatge a les persones repressaliades pel franquisme al cementiri civil de Castelló d’acord en altres grups i associacions que han participat i organitzat actes d’homenatge i record a les víctimes durant anys.
Altres mesures interessants en l’àmbit de la reparació institucional en el nivell cultural i artístic  podrien ser la inclusió d’una exposició precisa dels crims i violacions dels drets humans del franquisme. En matèria de “veritat, justícia i reparació” caldría elaborar un programa d’ajudes a les creacions artístiques i culturals.

3.2 Política educativa

També és necessària la restitució per part de l’Ajuntament de Castelló d’una politica en materia d’educació i ensenyament als nivells de primària, secundaria i estudis universitaris. Del coneixement de la Història de la Segona República i la seva defensa enfront del cop d’estat, exclosa en l’ensenyament públic dels últims trenta anys, mitjançant una campanya institucional en l’àmbit educatiu i amb  l’ensenyament de les normes internacionals de drets humans i del dret internacional humanitari mitjançant projectes didàctiques, exposicions i xerrades a les escoles, recorreguts històrics per la ciutat.

Es rehabilitarà i acondiconarà un refugi públic de la ciutat per a itinerari didàctic musealitzat i per acollir exposicions temporals o permanents relacionades amb la memòria histórica.

3.2 Mesures d’assistència i rehabilitació a les víctimes

La restitució de les restes mortals dels desapareguts a les seves famílies perquè siguin dignament enterrats conforme als seus costums. L’Ajuntament de Castelló també podrá impulsar mesures específiques d’assistència mèdica, psicològica, social i jurídica a les víctimes dels crims i violacions dels drets humans del franquisme i el posterior període d’impunitat i a les seves famílies.

3.3 Simbologia i nomenclatura franquista. Llocs de memòria

S’impulsarà per part de l’Ajuntament de Castelló la inclusió de noms de personalitats de la Segona República i víctimes del franquisme en la llista de carrers de la ciutat; s’estudiarà la creació o modificació de condecoracions i premis oficials de diferent índole en homenatge a representants i artífexs de la Segona República i les seves institucions, els seus defensors, i les víctimes dels crims i violacions dels drets humans durant la dictadura franquista i el posterior període d’impunitat, es deuria impulsar el reconeixement, catalogació i protección dels llocs de memòria histórica i de repressió franquista com a llocs protegits de la memòria d’especial preservació i rehabilitació, amb l’elaboració d’un mapa de llocs de memòria i repressió franquista i la seua senyalització mitjançant monolits o plaques…com potser el cas de la plaça Sant Roc en homenatge a les víctimes dels bombardejos durant la Guerra Civil, la plaça Illes Columbretes i la plaça de bous com llocs d’empresonament, el cementiri de Castelló, i altres llocs que es puguen proposar.

En matèria de nomenclatura i simbologia s’impulsarà la nul·litat de la denominació al·lusiva a protagonistes, simbologia, episodis o elements que d’una altra forma facin pública exaltació de la dictadura franquista perpetuada en la llista dels carrers de la ciutat; s’impulsarà mitjançant les normatives legals oportunes la retirada de simbologia i denominacions d’exaltació del franquisme, els seus protagonistes, la seva simbologia, els seus episodis o altres elements d’edificis i administracions, centres educatius i altres espais públics, i la retirada d’espais públics dels monuments d’exaltació de protagonistes, simbologia, episodis o elements que d’una altra forma facin pública exaltació de la dictadura franquista; hi haurà una prohibició general de concessió de tota forma de finançament públic a entitats que d’alguna forma exaltin el franquisme, obstaculitzin l’accés a documents, o d’una altra forma obstrueixin els deures de Veritat, Justícia i Reparació.

Vols rebre les últimes notícies del Grup al teu mail i estar al dia de les nostres novetats?

Butlletí de notícies

Envia'ns el teu mail!

* En cap cas usarem el teu correu electrònic per enviar cap tipus de spam. Tampoc el compartirem amb tercers. Amb l'enviament d'aquest formulari de subscripció acceptes la política de privacitat del Grup per la Recerca de la Memòria Històrica de Castelló.

Vols col·laborar amb el Grup? Tens alguna proposta?
Digues la teua!

Fes camí amb nosaltres

    Desplaça cap amunt