El 27 d’abril Castallia Iuris en Castelló va acollir un acte organitzat pel col·lectiu Reaccionem sobre memòria històrica amb la presentació del projecte de treball i els objectius del Grup per la Recerca de la Memòria Històrica de Castelló.
En la seva intervenció la ponent Maribel Peris ens va explicar la prolífica tasca que ha dut a terme el Grup des de la seva constitució al gener de 2004.Una tasca realment impressionant, tant per la quantitat com per la qualitat de les seves actuacions.El ponent Francisco Mezquita ens va explicar la necessitat de la Memòria com a eina per refer una Història mutilada, sesgada, que fins ara només ha recollit la visió dels guanyadors de la Guerra Civil. També com a mesura de salut democràtica per normalitzar el país i com a via per aconseguir una veritable reconciliació. Es va parlar de la necessitat de restablir la dignitat de les víctimes del franquisme sota els principis de veritat, justícia i reparació. En aquest sentit es va valorar-la Llei de Memòria Històrica com un avanç positiu però clarament insuficient per la consecució d’aquestes fites.
La “lliçó” que podem extraure de les actuacions del Grup de Memòria de Castelló, es que és possible des de la societat civil dur endavant accions importants i de gran interès social, si existeix una voluntat decidida de participació i incidència social. Que és possible influir sobre la realitat i inclús transformar-la a partir de formes autònomes d’organitzar-se, com a manifestació de vitalitat cívica, amb criteri propi, sense estar condicionats per la pressió de poders polítics i mediàtics, interessats a bloquejar de vegades el progrés i els avanços socials i a mantenir els status quo.
En definitiva que una societat civil forta no és tan sols imprescindible per la salut democràtica d’una societat, si no també de vegades pot actuar com avantguarda de canvis necessaris per a eixa mateixa societat.