Presentació del llibre “El temps perdut, memòria històrica de Vistabella” el 23 d’agost

 

El próxim 23 d’agost a les 11  del matí es presenta a l’antiga presó de Vistabella, Seu del Penyagolosa de la Universitat Jaume I a la localitat l’obra col·lectiva El temps perdut, memòria histórica de Vistabella. Aquest llibre editat per Publicacions de la Universitat Jaume I i coordinat per Antonio Giner i Juan Luis Porcar, amb pròleg de Martí Domínguez, es un recull d’articles de recerca,  de recollida de testimoniatges i d’itineraris de memòria realitzats per membres del Grup per la Recerca de la Memòria Històrica de Castelló des de fa anys vinculats i compromessos amb la recuperació d’aquesta història recent i silenciada.

En una primera part tenim els treballs d’investigació i memòria oral, començant per l’estudi d’Antonio Giner sobre l’aeròdrom de Vistabella, que amb interessants testimoniatges orals ens mostra també la realitat política de la localitat durant la Segona República i la Guerra Civil; el testimoniatge de Matilde Alcón –dona compromesa  amb els canvis del seu temps i víctima de la repressió franquista- ha sigut treballat també per Antonio Giner i per Maribel Peris; Juan Luis Porcar estudia la repressió franquista a Vistabella incorporant noves fonts històriques a l’estudi com els consells de guerra sumaríssims i els expedients penitenciaris; Raül González Devis ens parla de la repressió a l’àmbit rural i la seua relació amb el maquis; de nou la guerrilla i la repressió apareixen en els treballs de Josep Lluís Viciano sobre coves i amagatalls i en l’estudi de Francesc Mezquita sobre l’episodi repressiu del Mas de Montsó; finalment de nou Antonio Giner ens dóna una valuosa informació sobre l’economia de subsistència  a l’àmbit rural durant la postguerra.

La segona part de l’obra està dedicada a una selecció de les diverses excursions o itineraris de memòria que hem realitzat des de 2008. Tenim en aquesta secció dos articles de Joan Antoni Andrés sobre les visites guiades al Mas de Montsó i els seus voltants i la visita guiada a diferents masos prop de límit dels termes de Vistabella i Mosquerola com son el mas de Cutanda, el mas de Fuertes i el mas del Sapo; Antonio Giner de nou ens relata diversos episodis bèl·lics ocorreguts en el mas del Collet i el mas dels Arcs amb el suport dels testimoniatges orals de Marcelino Gual i Jaime Lázaro; i finalment, Francesc Mezquita ens acosta als masos de Los Castillejos i Torre Berenguer en el seu itinerari realitzat al voltant del riu Montlleó.

Aquest llibre evidencia com la guerra civil i els anys de postguerra a Vistabella i en  altres poblacions de les comarques de l’interior de Castelló van ser especialment durs i son escenari d’alguns dels episodis més ocults i amagats del nostre passat més recent. Els primers anys del règim de Franco van significar un empitjorament de les condicions de vida de la població amb dificultats alimentàries, penalitats socials, econòmiques i laborals.

El control i la repressió sobre els masovers va ser l’exponent d’un règim franquista  caracteritzat per una extremeda violència. La conjuntura de repressió antiguerrillera derivada de la presència del maquis i exercida per la  Guàrdia Civil fou especialment dura,. La impunitat amb què s’hi va actuar és tan sorprenent com inaudita: el silenci, la por i l’oblit han fet que encara hui ens trobem amb morts que en molts casos ningú no sap on paren, i els pocs testimonis que es poden salvar, encara tenen una certa aprensió a recordar.

La recuperació del patrimoni històric i de la memòria oral, i la investigació arxivística, permet a una comunitat establir una nova relació entre les persones com habitants d’un determinat territori, la seua memòria i els restes materials. En aquest llibre trobem diferents treballs i experiències sobre investigació històrica, memòria oral i patrimoni material de Vistabella, amb l’intenció de combatre aquella tendència a l’oblit, de rescatar diferents passatges de la vida política, econòmica  i quotidiana, d’establir uns itineraris de llocs de memòria on donar visibilitat a uns fets històrics i emmarcar en ells els darrers testimonis dels paisans que els van viure en primera persona.

Tots aquests fets han anat a poc a poc oblidant-se, sense que s’hagen estudiat convenientment, ni sense que s’haja realitzat un procés de catarsi col·lectiva. Aquest és doncs el gran mèrit d’aquest llibre: en ell es desvelen molts esdeveniments d’aquells dies, més o menys silenciat. Us esperem el dia 23 d’agost a Vistabella!

Vols rebre les últimes notícies del Grup al teu mail i estar al dia de les nostres novetats?

Butlletí de notícies

Envia'ns el teu mail!

* En cap cas usarem el teu correu electrònic per enviar cap tipus de spam. Tampoc el compartirem amb tercers. Amb l'enviament d'aquest formulari de subscripció acceptes la política de privacitat del Grup per la Recerca de la Memòria Històrica de Castelló.

Vols col·laborar amb el Grup? Tens alguna proposta?
Digues la teua!

Fes camí amb nosaltres

    Desplaça cap amunt