Divendres 23 d’octubre a les 17:00 es va presentar a Castelló el nou itinerari del Museu de la Ciutat de Castelló (MUCC) anomenat “Espais de Memòria”, en concret les parades del carrer Sant Roc, on van tenir lloc un dels primers bombardejos sobre la ciutat, i de la plaça de les Illes Columbretes, on es trobava l’antiga presó provincial de Castelló. En la presentació va participar Verònica Ruiz regidora de Cultura i Memòria Democràtica de l’Ajuntament de Castelló, Ana Messeguer directora del MUCC, i Maribel Peris i Juan Luis Porcar membres del GRMHC entre d’altres.
Els “Espais de Memòria” són un projecte conjunt entre el MUCC i el Grup per la Recerca de la Memòria Històrica de Castelló, i ha estat subvencionat per la Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica. Aquest té com a objectiu recordar llocs clau que constitueixen un patrimoni memorial representatiu de Castelló fonamentals en haver estat protagonistes d’esdeveniments rellevants del període comprès entre la Segona República i la fi de la dictadura franquista. En les diferents parades, es poden trobar panells amb informació sobre la rellevància històrica dels fets representats, així com un codi QR per descarregar una audioguia en quatre idiomes.
El carrer Sant Roc, on s’expliquen els bombardejos que va sofrir la ciutat durant la guerra d’Espanya, és un espai simbòlic per a les víctimes de les bombes, tant en el mateix carrer com en el seu entorn i en altres parts de la ciutat. És un espai afectat en diverses ocasions: pel primer atac que va sofrir la ciutat el 23 de març de 1937 des del creuer Balears i pels bombardejos d’abril i maig de 1938, efectuats per la Legió Còndor, que van causar nombroses víctimes mortals a Castelló.
La plaça de les Illes Columbretes és l’espai on es localitzava la presó provincial de Castelló, escenari de fets violents durant el conflicte bèl·lic i la dictadura, que simbolitza també un espai de memòria traumàtica per les condicions de vida (mala alimentació i agressions) i els centenars de condemnes de mort executades, que van afectar milers de famílies de totes les comarques de Castelló.
Tanmateix l’itinerari compta amb altres punts, com el refugi antiaeri de la plaça Tetuan, el riu Sec i el cementiri civil de Sant Josep, altres espais per a visibilitzar i entendre el passat de Castelló, així com per a comprendre el cost humà de la guerra d’Espanya i familiaritzar als visitants amb els efectes de la postguerra, amb l’objectiu d’educar en la cultura de la pau, en valors democràtics i en la resolució no armada dels conflictes.