El dilluns 19 de febrer passat es va presentar en la llibreria “Argot” de Castelló, L’Institut Ribalta en la guerra i la postguerra” editat per la Diputació provincial de Castelló.
L’acte, amb nombrosa presència de públic, va ser iniciat per la directora actual de l’institut Francesc Ribalta, Loles Mezquita, que va parlar de la importància de l’arxiu històric del centre i dels projectes actuals en marxa de digitalització dels seus fons i de l’adequació del recinte per a preservar-lo de la humitat i altres mancances. No s’ha d’oblidar que per fer qualsevol treball d’investigació de la història d’educació de la província és imprescindible.
A continuació el catedràtic de l’UJI L. Meseguer, va presentar l’obra, amb un comentari particularitzat d’algunes de les claus de la investigació de la mateixa obra. Tot començant pel mateix nom que tenia l’institut en aquell període “Juan Marco” exalumne del centre que va morir en començar la guerra, amb tanta nomenada en aquells moments i actualment oblidat. L’obra, que tractava de la memòria històrica en l’àmbit educatiu, representa un homenatge tant a l’alumnat com al professorat en aquells moments tan difícils. L. Meseguer va acabar fent-se algunes preguntes sobre l’actuació d’algun dels personatges.
L’acte el va tancar l’autor de l’obra, que va tractar d’explicar el significat educatiu que té l’institut en la seua història, el fet que mai ha deixat de donar classes ni en els moments més difícils de la guerra quan les tropes franquistes estaven tan a prop, els diferents efectes de la depuració de l’alumnat i el professorat i les característiques del nou ordre franquista amb la nova llei de 1938 que va permetre arrelar una nova societat que va prendre possessió dels diferents llocs de treball de la nova administració i que serà fonamental en la formació de la nova societat.
La presentació va concloure amb la contestació per part de l’autor d’algunes preguntes del públic assistent.