Divendres 4 de novembre a les 18:00 al Menador Espai Cultural, Teresa Armengot, membre del GRMHC va presentar els actes de les XX Jornades de Memòria Històrica de Castelló dedicades a “L’església i la memòria històrica”.
A continuació, es va projectar el documental “Apaiz Kartzela. La presó de capellans” on es mostra com alguns membres de l’Església catòlica espanyola es van manifestar en contra de la repressió franquista i per això van ser reclosos en una presó de Zamora.
En aquest documental quatre sacerdots presos en la presó de capellans de Zamora (1968-1976) tornen a visitar la presó on van ser condemnats, en alguns casos, a penes de més de deu anys per denunciar la repressió franquista en les seues misses. Va ser precisament Franco qui, utilitzant el Concordat signat amb el Vaticà, va crear aquesta Presó Concordatària, l’única del món per a religiosos. El documental narra la història del viatge real al qual van ser sotmesos 53 religiosos de Madrid, Galícia, Catalunya i País Basc en el seu trasllat forçós a dita penal.
En finalitzar la projecció, va haver-hi un col·loqui amb la productora, Aloña Jauregi, i amb Xabier Amuriza, protagonista principal del documental, excapellà qui va estar 7 anys pres a la presó de Zamora i reconegut bertsolari (improvisador) en el País Basc, conegut pel seu treball en l’àmbit cultural, sobretot sent un referent a seguir per les aportacions que ha fet i continua fent al bertsolarisme i al basc en general; i amb Juan Mª Arregi, protagonista del documental, excapellà qui va estar exiliat, en l’època en la qual, en la presó de Zamora, van empresonar a diversos capellans. Va ser una persona clau, en el que es referia al suport exterior que necessitaven els capellans presos, per a fer les seves peticions i rebel·lions. Periodista conegut, sempre exercint la labor de persona lliurada, a moviments socials i polítics del poble basc.