Publicada la 2a edició revisada i ampliada de “Resistir es vencer: el frente de Viver en la Guerra Civil Española” de Ramón Juan

Juan Luis Porcar

“A uns 4 quilòmetres de Viver arribem a la font de Morredondo i d’aquesta pugem uns 300 metres pel vessant d’una frondosa muntanya un dia de fina pluja, seguint els passos de Ramón Juan ens endinsem en unes trinxeres excavades en la terra de forma ondulada i visitem dues coves amb l’entrada tipus túnel en el vessant de la muntanya. Posteriorment albirem en el camí de L’Argadil a l’altura del barranc de l’Espino restes de cassetons o casernes de soldats franquistes prop de la línia de front i vam poder trobar durant l’excursió restes de metralla i d’obusos en un camp d’ametlers, en les proximitats del qual es trobava un polvorí segons testimoniatges orals.”

Aquestes línies les vaig escriure fa més de dotze anys, prologant la primera edició d’aquest llibre.

Ramón, amic, company del GRMHC, des dels seus inicis, és ja ara un investigador de reconeguda trajectòria pel que respecta a la Guerra Civil i el patrimoni bèl·lic a la comarca de l’Alt Palància. A la seua condició d’habitant de la comarca uneix la seua afició per la història, un coneixement exhaustiu de la naturalesa i del territori, i un interés especial a recuperar la memòria tant material com oral d’un temps tan pròxim, però tan oblidat i silenciat durant molts anys com va ser la nostra guerra civil. En aquests últims anys no ha deixat d’estudiar i investigar sobre aquest tema, ampliant coneixements que trobarem reflectits en aquesta edició, i paral·lelament el seu compromís amb la memòria democràtica i amb la divulgació d’aquesta i del patrimoni cultural relacionat amb la Guerra Civil ha sigut raó de ser i una constant durant tot aquest temps mitjançant excursions, itineraris guiats, conferències, jornades i activitats educatives dirigides a estudiants.

En aquesta segona edició s’uneix a l’exhaustiu treball historiogràfic i de documentació fotogràfica, un important treball de camp realitzat sobre el terreny, visitant i identificant innombrables vestigis materials i recuperant valuosos testimoniatges orals del que va significar la batalla de Viver en el marc de l’esdevenir de la nostra guerra civil. Es pretén també en el treball sumar a la investigació històrica, a la documentació i explicació del conflicte bèl·lic, que la història de la batalla ocorreguda en aquestes terres se situe en la història en el lloc que mereix, però també recuperar la memòria dels milers de víctimes que encara jauen baix terra, sota les pedres, en fosses comunes que s’estenen per la comarca.

La memòria i el patrimoni es relacionen a partir de les reflexions d’una societat sobre el seu passat i la manera com aquest és representat. Aquests espais de memòria, que molt sovint acostumen a estar lligats amb un fet tràgic, en una societat que ha viscut episodis traumàtics, estan immersos en una sèrie de tensions polítiques i ideològiques. Les accions institucionals que a cada moment històric s’han aplicat sobre aquests llocs si no s’ha intentat amagar la història amb la intenció de no recordar, poden permetre territorialitzar la memòria i fer del passat recent un element viu per a l’aprenentatge i la reflexió. Gràcies al treball col·lectiu, a estudis com aquest i a les investigacions i projectes sobre el patrimoni i el territori proposats per Ramón Juan, es poden posar en valor aquests llocs com a lliçons del passat i que ens servisquen de guia per al nostre present i les generacions futures. L’estudi dels espais de memòria d’una societat reflecteixen els debats i les discussions al voltant de la seua història recent i els fets traumàtics que l’envolten. Mitjançant les polítiques de memòria que recullen les inquietuds dels investigadors i habitants del territori, podem construir socialment i políticament, o resignificar espais de memòria en el nostre territori o comarca: responent a un context històric i polític de construcció de societats democràtiques que tenen una oportunitat de consolidar les seues identitats mitjançant la participació col·lectiva, trencant els silencis, o la violència cultural anterior i impulsant una cultura de la pau

Vols rebre les últimes notícies del Grup al teu mail i estar al dia de les nostres novetats?

Butlletí de notícies

Envia'ns el teu mail!

* En cap cas usarem el teu correu electrònic per enviar cap tipus de spam. Tampoc el compartirem amb tercers. Amb l'enviament d'aquest formulari de subscripció acceptes la política de privacitat del Grup per la Recerca de la Memòria Històrica de Castelló.

Vols col·laborar amb el Grup? Tens alguna proposta?
Digues la teua!

Fes camí amb nosaltres

    Desplaça cap amunt