Recuperant la memòria del soldat republicà Ramon Argentó

Juan Luis Porcar /GRMHC

Des del passat 27 de novembre de 2022 un ram de flors sobre la gespa que cobreix les fosses dels soldats morts durant la Guerra Civil i soterrats al cementeri de Morella, recorda al jove ampostí Ramon  Argentó Pedrol, fet presoner per l’exèrcit franquista i mort amb 19 anys a l’Hospital Militar del Cos d’Exèrcit d’Operacions de Galícia ubicat a la capital dels Ports.

La família del jove Ramon, donant testimoniatge de memòria, resistint-se a l’oblit, el va recordar i va conèixer al cementeri algunes informacions més al voltant de les circumstàncies de la seua mort, mitjançant una trobada organitzada per Raül Adell, representant de la família, amb Pep Querol, investigador de la comarca i membre del Centre d’Estudis dels Ports, i Juan Luis Porcar, investigador i membre del Grup per la Recerca de la Memòria Històrica de Castelló. Va ser una fita important d’un encreuament de camins, però aquest itinerari a la cerca de la veritat històrica i de les informacions sobre els últims dies de Ramon Argentó encara no ha acabat, al contrari, potser ara agafa renovades forces resultat de l’intercanvi d’informacions.

Per una banda, la família, malgrat el silenci dels anys del franquisme, ha matingut viva  la flama de la memòria del jove soldat republicà, materialitzada els últims anys per les indagacions al respecte realitzades per Raül Adell. Per l’altra banda algunes investigacions publicades sobre l’Hospital Militar a Morella durant la Guerra Civil i els soterraments de soldats a les fosses del cementeri de la localitat, van possibilitar a la família conèixer aquestes informacions i obrir una nova via per recuperar la memòria del seu parent fins aquell moment desaparegut a la guerra.

Va ser fonamental per a la família la consulta de l’article publicat l’abril de 2019 a la web del GRMHC “Grupo de Sanidad Militar del C.E. de Operaciones de Galicia. Militars i soldats morts durant la Guerra Civil a Morella (abril-juny 1938)” de Francesc-Xavier Duarte i Juan Luis Porcar. Aquesta informació va conduir al contacte de Raül Adell amb Juan Luis Porcar i amb Pep Querol, ja que pocs mesos després de la publicació del primer article, el Butlletí de la Societat Castellonenca de Cultura publicava la investigació “El Grupo de Sanidad Militar del Cuerpo de Ejército de Operaciones de Galicia a Morella (Ports, Castelló) 1938” on s’ampliava la informació del primer treball, i als dos primers autors s’afegien les investigacions i aportacions de Pep Querol.

En poques setmanes des del primer contacte per correu electrònic, el diumenge 27 de novembre es va dur a  terme la trobada entre la família i els investigadors, la qual cosa va proporcionar noves vies de coneixement i de possibilitats per poder continuar la cerca al voltant de Ramon, que ara ja pot ser recordat a la fila 11 de la fossa ubicada al quadrant de la dreta del cementeri, on també romanen les restes de més de 300 soldats caiguts al front de guerra o morts a l’hospital militar de la població.

La possible col·locació d’un memorial en el seu record juntament amb els pocs col·locats a la fossa per altres famílies donarà testimoni dels centenars de pèrdues de vides humanes que va significar la Guerra Civil i la posterior repressió franquista, de la injustícia que durant tants anys va representar el seu oblit. D’aquesta forma es fa present el passat, i la democràcia actual salda un deute, el de les víctimes, que no va quedar investigat, recollit i reconegut en la transició.

Vols rebre les últimes notícies del Grup al teu mail i estar al dia de les nostres novetats?

Butlletí de notícies

Envia'ns el teu mail!

* En cap cas usarem el teu correu electrònic per enviar cap tipus de spam. Tampoc el compartirem amb tercers. Amb l'enviament d'aquest formulari de subscripció acceptes la política de privacitat del Grup per la Recerca de la Memòria Històrica de Castelló.

Vols col·laborar amb el Grup? Tens alguna proposta?
Digues la teua!

Fes camí amb nosaltres

    Desplaça cap amunt