El Catàleg de Vestigis Franquistes. Llei 14/2017, de 10 de novembre, de Memòria Democràtica i per a la Convivència de la Comunitat Valenciana; llei 52/2007, de 26 de desembre, por la que se reconocen y amplían derechos y se establecen medidas en favor de quienes padecieron persecución o violencia durante la Guerra Civil y la Dictadura.
El dimecres 25 d’octubre, a les 11 hores del matí, a l’Espai Cultural del Menador, es va dur a terme una roda de premsa, convocada pel nostrre Grup, sobre el nomencaltor franquista a la nostra ciutat i l’aplicació de les llei.
La Generalita Valenciana, Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica va publicar recentment el seu catàleg sobre vestigis franquistes a l’ambit geogràfic i polític de la Comunitat. La finalitat és l’aplicació de les lleis 14/2017 i la llei 52/2007, autonòmica i estatal, per a l’eliminació de la simbologia de la Dictadura franquista. El catàleg ha estat elaborat per la Conselleria citada a partir de la informació recollida mitjançant una petició cursada als Ajuntaments des de l’any 2016. Així mateix la Conselleria estableix un temps perquè els Ajuntaments facin les alegacions corresponents que consideren.
L’Ajuntament de Castelló va decidir alegar aspectes del contingut del catàleg i aportar informació d’alguns element de la simbologia, ja que han estat eliminats durant aquests últims anys, i a més alegar el seu desacord amb el nomenclator establert al catàleg. Per a decidir sobre els noms dels carrers, assenyalats com a franquistes, els qual ho han sigut en funció prioritàriament del càrrec polític que van desempenyar durant la Dictadura, la Regidoria de Cultura i Memòria Democràtica va decidir, tal com va expressar al ple el portaveu de Compromís, Ignasi Garcia, demanar assessorament al nostre Grup i al Cronista de la Vila.
Per aquest motiu el Grup, davant aquesta petició, va elaborar l’informe, el qual està penjat en aquesta web així com també va estimar redactar per a la premsa un comunicat sobre el tema; més també un comunicat per part de l’Associació de víctimes de la repressió franquista del cementeri. A més a més, veient l’escassesa de la difusió que malauradament la premsa li havia donat, va acordar, en l’assemblea del dia 20, convocar una roda de premsa amb la finalitat de difondre el comunicat i el contingut exacte de l’informe.
A la roda de premsa on es va llegir el comunicat i respondre a les preguntas dels mitjans de comunicacióvan van acudir periodistes del diario el mundo, el periódico mediterràneo, Castellón información, Europa Press i la ser.