Símbols franquistes – Joan Miquel Palomar

¿¡ Símbols franquistes !? (gener 2009)

Símbols franquistes són les restes de la dictadura en forma d’escuts, plaques o creus. Els trobem a edificis públics o privats deixant la imatge d’un període de por i manca de llibertats. En qualsevol lliberació de l’opressió en una ciutat o un país s’enderroquen els símbols de l’antic règim. Ací el canvi no s’ha acabat; encara hi han rètols d’un passat totalitari i, sobre tot, manca actitud política per acabar amb qualsevol objecte que recordi la dictadura.

Admiració (!): per què han passat 33 anys de la mort del dictador i el seu escut llueix en façanes públiques.
Interrogant (?): per preguntar quan retornarà la legalitat democràtica a les parets i els carrers.
La negativa de les autoritats a retirar els símbols franquistes provoca estupefacció i vergonya. A una democràcia no és digne la plaça Serrano Súñer o una àguila de S.Joan –‘l’aguilucho’- a Correus. Ens preguntem les raons a tants impediments per retirar distintius d’un dictadura. Es qüestiona des dels partits de l’oposició, associacions i ciutadans què passe amb la simbologia franquista (?). La resposta és el silenci (!).

Fa cinc anys des del Casal Popular es denunciava el nomenclàtor Serrano Súñer – una plaça i un col·legi- a la ciutat. El Grup per la Recerca de la Memòria Històrica de Castelló ha continuat la feina amb actes reivindicatius i escrits contra el nomenclàtor i els símbols franquistes.

La Llei de la Memòria Històrica, aprovada el 26 de desembre del 2007, en l’article 15 parla dels símbols i monuments públics. L’article 1 diu: “Les administracions públiques, en l’exercici de les seues competències, prendran les mesures oportunes per la retirada d’escuts, insígnies, plaques i altres objectes o mencions commemoratives d’exaltació, personal o col.lectiva, de la sublevació militar, de la Guerra Civil i de la repressió de la Dictadura”. En l’article 3 menciona que el govern central col.laborarà amb les administracions autonòmiques i locals per fer un catàleg de vestigis de la Guerra Civil i la Dictadura.

El text és fidel a les demandes, però hui, en la pràctica, no s’aplica la Llei. No hi ha intenció de fer un catàleg dels símbols i tampoc de la seua retirada.

Els símbols franquistes deuen ser registrats, fotografiats i datats abans de ser retirats. El seu lloc pot ser un arxiu o un museu, però no el carrer. Tenen que ser part de la història i explicats a escoles i instituts.
Denunciem la desídia administrativa del govern de Madrid, autonòmic i local per no desenvolupar la Llei de la Memòria. Volem l’aplicació de la normativa i no permetre que l’ajuntament ‘democràtic’ de l’Alfondeguilla defenga l’escut franquista a la seua façana (!).

Cal seguir les normes amb un consens social, sense tancar els ulls i la boca a la història. L’admiració i la interrogació han fet avançar la societat. La reflexió i el debat permetran créixer cap al futur però sense oblidar el nostre passat.

Joan Miquel Palomar Martínez. Historiador i membre del Grup per la Recerca de la Memòria Històrica de Castelló.

Vols rebre les útlimes notícies del Grup al teu mail i estar al dia de les últimes novetats?

Butlletí de notícies

Envia'ns el teu mail!

* En cap cas usarem el teu correu electrònic per enviar cap tipus de spam. Tampoc el compartirem amb tercers. Amb l'enviament d'aquest formulari de subscripció acceptes la política de privacitat del Grup per la Recerca de la Memòria Històrica de Castelló.

Vols col·laborar amb el Grup? Tens alguna proposta?
Digues la teua!

Fes camí amb nosaltres

    Desplaça cap amunt