¿¡ Símbols franquistes !? (gener 2009)
Símbols franquistes són les restes de la dictadura en forma d’escuts, plaques o creus. Els trobem a edificis públics o privats deixant la imatge d’un període de por i manca de llibertats. En qualsevol lliberació de l’opressió en una ciutat o un país s’enderroquen els símbols de l’antic règim. Ací el canvi no s’ha acabat; encara hi han rètols d’un passat totalitari i, sobre tot, manca actitud política per acabar amb qualsevol objecte que recordi la dictadura.
Admiració (!): per què han passat 33 anys de la mort del dictador i el seu escut llueix en façanes públiques.
Interrogant (?): per preguntar quan retornarà la legalitat democràtica a les parets i els carrers.
La negativa de les autoritats a retirar els símbols franquistes provoca estupefacció i vergonya. A una democràcia no és digne la plaça Serrano Súñer o una àguila de S.Joan –‘l’aguilucho’- a Correus. Ens preguntem les raons a tants impediments per retirar distintius d’un dictadura. Es qüestiona des dels partits de l’oposició, associacions i ciutadans què passe amb la simbologia franquista (?). La resposta és el silenci (!).
Fa cinc anys des del Casal Popular es denunciava el nomenclàtor Serrano Súñer – una plaça i un col·legi- a la ciutat. El Grup per la Recerca de la Memòria Històrica de Castelló ha continuat la feina amb actes reivindicatius i escrits contra el nomenclàtor i els símbols franquistes.
La Llei de la Memòria Històrica, aprovada el 26 de desembre del 2007, en l’article 15 parla dels símbols i monuments públics. L’article 1 diu: “Les administracions públiques, en l’exercici de les seues competències, prendran les mesures oportunes per la retirada d’escuts, insígnies, plaques i altres objectes o mencions commemoratives d’exaltació, personal o col.lectiva, de la sublevació militar, de la Guerra Civil i de la repressió de la Dictadura”. En l’article 3 menciona que el govern central col.laborarà amb les administracions autonòmiques i locals per fer un catàleg de vestigis de la Guerra Civil i la Dictadura.
El text és fidel a les demandes, però hui, en la pràctica, no s’aplica la Llei. No hi ha intenció de fer un catàleg dels símbols i tampoc de la seua retirada.
Els símbols franquistes deuen ser registrats, fotografiats i datats abans de ser retirats. El seu lloc pot ser un arxiu o un museu, però no el carrer. Tenen que ser part de la història i explicats a escoles i instituts.
Denunciem la desídia administrativa del govern de Madrid, autonòmic i local per no desenvolupar la Llei de la Memòria. Volem l’aplicació de la normativa i no permetre que l’ajuntament ‘democràtic’ de l’Alfondeguilla defenga l’escut franquista a la seua façana (!).
Cal seguir les normes amb un consens social, sense tancar els ulls i la boca a la història. L’admiració i la interrogació han fet avançar la societat. La reflexió i el debat permetran créixer cap al futur però sense oblidar el nostre passat.
Joan Miquel Palomar Martínez. Historiador i membre del Grup per la Recerca de la Memòria Històrica de Castelló.