Un grup de veïnes i veïns de l’Alcora es reuneix per reclamar la memòria històrica a l’Alcora

Grup per la Recerca de la Memòria Històrica de Castelló – Secció de l’Alcora

A través del Grup per la Recerca de la Memòria Històrica de Castelló, familiars de víctimes del franquisme i investigadors de l’Alcora reclamen el reconeixement social i institucional d’un passat concret i particularment tràgic per al poble de l’Alcora
L’Alcora va ser, sens dubte, una de les poblacions més afectades pel franquisme al País Valencià.
A partir de les campanyes d’exhumacions organitzades pel Grup per la Recerca de la Memòria Històrica de Castelló durant els últims mesos, diversos familiars de víctimes del franquisme i investigadors de l’Alcora han creat un grup per a reivindicar el passat democràtic i antifeixista del poble i per obtenir el reconeixement social i institucional que se’ls ha negat durant les últimes dècades.
L’Alcora va ser un referent en democràcia i antifeixisme durant l’època de la Segona República a través de la creació de diversos sindicats i partits polítics que van demostrar que un model de gestió de la riquesa més igualitari era possible. La creació de la Col·lectivitat, amb més de 1000 afiliats, va ser l’exemple més destacat.
Després d’haver guanyat la Guerra Civil, el règim franquista no va tenir pietat amb els alcorins i les alcorines que havien defensat o simpatitzat amb el govern democràtic de la Segona República. L’Alcora va ser, sens dubte, una de les poblacions més afectades pel franquisme al País Valencià. De gairebé 5000 habitants, 74 persones van ser afusellades, aproximadament 400 persones van ser denunciades i tancades a la presó. No podem oblidar, tampoc, les persones desaparegudes i les que van morir als hospitals i a les presons. Com a conseqüència de la instauració de la dictadura franquista, centenars de famílies, de veïnes i de veïns innocents van haver d’exiliar-se o van ser víctimes de confiscacions de cases i de béns familiars, d’explotació laboral i d’estigmatització social, amb tot el que això comporta.
Aquesta realitat del poble de l’Alcora ha estat silenciada i esborrada durant gairebé un segle i actualment queda molt poca gent major que puga preservar-la. El marc legal i les organitzacions internacionals de defensa i promoció dels drets humans atorguen a les víctimes del franquisme el dret de conèixer la veritat i d’obtenir les reparacions necessàries.
L’edil del municipi, Samuel Falomir, i el regidor de Memòria Històrica, Ricardo Porcar, en una reunió celebrada el passat mes de gener, van informar el Grup de Recerca per la Memòria Històrica de Castelló sobre la voluntat del Consistori de reconèixer i reparar la memòria històrica de l’Alcora. Des de la secció de l’Alcora del GRMHC, reivindiquem la necessitat de reconèixer i homenatjar les veïnes i veïns de l’Alcora que van patir directa o indirectament la repressió franquista i exigim la retirada de la simbologia feixista dels carrers, dels ponts i de les façanes de l’Alcora.
És veritat que cada vegada queden menys testimonis del franquisme, però no per això és menys important. Les famílies han patit les conseqüències de la repressió durant massa anys i fa massa anys que esperen el reconeixement i la reparació social i institucional que els pertoca. La recuperació de la memòria democràtica i antifeixista és necessària i urgent.

Vols rebre les últimes notícies del Grup al teu mail i estar al dia de les nostres novetats?

Butlletí de notícies

Envia'ns el teu mail!

* En cap cas usarem el teu correu electrònic per enviar cap tipus de spam. Tampoc el compartirem amb tercers. Amb l'enviament d'aquest formulari de subscripció acceptes la política de privacitat del Grup per la Recerca de la Memòria Històrica de Castelló.

Vols col·laborar amb el Grup? Tens alguna proposta?
Digues la teua!

Fes camí amb nosaltres

    Desplaça cap amunt