Un projecte de memòria històrica per a Castelló

El Grup per la Recerca de la Memòria Històrica inicia les seves activitats a principis de 2004. Després de la celebració d’unes jornades de memòria històrica sobre la repressió franquista organitzades pel Casal Popular a Castelló al desembre de 2003, un grup de persones de diferent procedència i àmbits laborals i acadèmics -historiadors, professors, estudiants, professionals de la sociologia, de la psicologia i l’educació, al costat de testimonis de la història i familiars de víctimes de la repressió franquista-, tots ells units pel desig de treballar conjuntament en el que des de fa pocs anys es coneix en l’àmbit acadèmic i ciutadà com recuperació de la memòria històrica, van decidir estructurar un grup de treball, d’investigació i de reflexió que abastés des de la pròpia investigació històrica en les comarques de Castelló, fins a la recollida de testimoniatges orals sobre les vivències durant la Segona República, la guerra civil i el franquisme de persones i veus fins a ara silenciades, moltes d’elles víctimes dels esdeveniments i de la repressió franquista.

Un projecte de recuperació de la memòria que va anar madurant i ampliant-se a nous objectius com la recuperació del patrimoni local i rural referit a aquest període, l’elaboració d’un projecte educatiu al respecte i la difusió de totes aquestes activitats mitjançant conferències, jornades, publicacions, homenatges, presentacions i altres actes públics de reconeixement i reivindicació.

En aquest context el grup es va plantejar l’organització d’una exposició sobre un període de la història de Castelló poc tractat pels investigadors, tot just difós entre la ciutadania quan no silenciat en l’àmbit de la història local oficial: la guerra civil, i en el marc de la seva problemàtica i extensa temàtica un aspecte que té com protagonista a la població civil, víctima principal de totes les guerres.

Durant la Guerra Civil Espanyola la població civil es va convertir, per primera vegada en la història, en objectiu militar i víctima de bombardeigs indiscriminats, banc de proves per al feixisme internacional de la Segona Guerra Mundial, que començaria pocs mesos després.
La ciutat de Castelló, com moltes altres, va ser objectiu d’aquests bombardeigs: així ho testifiquen al voltant de 150 víctimes mortals, entre elles 24 joves i nens, milers de persones evacuades, 629 cases destruïdes, 605 danyades, col·legis, hospitals i altres edificis públics destruïts o seriosament danyats, i una àmplia xarxa de refugis que per a la seua defensa van construir l’ajuntament i els particulars.

Una història desconeguda per a molts, esborrada de la nostra memòria, que el Grup per la Recerca de la Memòria Històrica ha rescatat després de mes d’un any d’investigacions, de la consulta d’arxius, bibliografia i altres fonts històriques, de la recopilació i adquisició de material documental i fotogràfic tant a nivell local com estatal en ocasions inèdit d’indubtable valor històric i de la recollida de diferents testimonis orals sobre el tema.

Entre el material utilitzat i consultat per l’elaboració de l’exposició amb el qual han treballat els nostres investigadores destaquem el llibre de defuncions del Registre Civil anys 1936-1939, el llibre d’enterraments del Cementiri de Castelló, les Actes de l’Ajuntament de Castelló (1937-1939), els diaris Heraldo de Castellón (1936-1938) i Mediterráneo (1938-1939) i el llibre d’Eixides de la Companyia de Bombers de Castelló, a banda d’una extensa bibliografia publicada al voltant del tema.

La part gràfica es composa de les fotografies que hem anat arreplegant de diferents fonts: col·lecció de la Guerra Civil Espanyola de la Biblioteca Nacional, col·lecció de fotografia aèria de la Diputació Provincial de Castellón, col·lecció Sucine, Col·lecció privada de Xavier Campos Vilanova i Fotografies dels membres del Grup per la Recerca de la Memòria Històrica de Castelló. Una altra documentació gràfica de gran valor històric està composada per els plànols i documentació referida a refugis de Castelló de l’. Arxiu Municipal de Castelló, portades del diari Mediterráneo i còpia d’un número del periòdic Generación Roja  provinent de l’Arxiu de la Guerra Civil de Salamanca.

Paral·lelament al treball desenvolupant pels membres del Grup, es va iniciar la recerca d’un local per poder exposar, després de diversos tràmits i del silenci d’algunes institucions ens va respondre favorablement l’Autoritat Portuària de Castelló amb la possibilitat de realitzar l’exposició durant dues setmanes del mes de setembre a l’edifici Moruno del Grao de Castelló. El treball dels membres del Grup no va cessar durant l’estiu i el seu voluntarisme va suplir la falta d’experiència en muntatges d’aquest tipus.

El Grup per la Recerca amb aquest treball es proposa traure a la llum mitjançant una rigorosa investigació uns fets i unes persones injustament oblidades durant dècades i que sols ara comencen a ser pùblicament coneguts. Aixó no preten sinó reparar una injusticia i omplir un buit en el coneixement de la nostra història.

Pretenem d’aquesta forma col·laborar en una tasca de recuperació de la veritat des de diferents perspectives, una de les quals és l’experiència de les víctimes, tasca que ajuda a la reconstrucció del teixit social a l’assumir la persona com dolor col·lectiu el sofriment injust patit col·lectivament -memòria dolorida-, enfortint el sentit de comunitat

Encara ara persisteix el control dels repressors i de les elits sobre la memòria oficial, els mitjans de comunicació i l’imaginari col·lectiu castellonenc. No es tracta d’oblidar sinó que la memòria individual i compartida de la guerra i el franquisme assumeixi unes experiències traumàtiques que com a tals van trastocar la vida i aspiracions de milers de castellonenques i d’evitar l’apologia de la dictadura sanguinària franquista, de la seva presència en la vida publica, en els discursos, en la nomenclatura urbana i representacions artístiques i monumentals.

Volem que aquest treball contribuixca a recuperar per a tots la dignitat d’aquells i aquelles homes i dones que van lluitar per posar els ciments per un mon millor i involucre al conjunt de la societat castellonenca en el coneixement i la recerca de la nostra història.

Vols rebre les últimes notícies del Grup al teu mail i estar al dia de les nostres novetats?

Butlletí de notícies

Envia'ns el teu mail!

* En cap cas usarem el teu correu electrònic per enviar cap tipus de spam. Tampoc el compartirem amb tercers. Amb l'enviament d'aquest formulari de subscripció acceptes la política de privacitat del Grup per la Recerca de la Memòria Històrica de Castelló.

Vols col·laborar amb el Grup? Tens alguna proposta?
Digues la teua!

Fes camí amb nosaltres

    Desplaça cap amunt