Juan Luis Porcar
Membre del GRMHC
El Grup per la Recerca de la Memòria Històrica de Castelló va organitzar l’1 de novembre de 2016 un acte en record i homenatge a les víctimes de la repressió franquista al cementiri civil de Castelló.
Durant la dictadura molts familiars van continuar recordant als seus, també l’1 de novembre en el cementiri civil, amb por, en silenci, però donant testimoniatge de memòria, resistint-se a l’oblit. Anys més tard durant la democràcia els homenatges a més de familiars van ser públics, organitzats per partits, sindicats o col·lectius de memòria.
Van començar a realitzar-se a la fi del segle XX i principis del segle XXI recerques i treballs que ens van descobrir la veritable envergadura de la repressió franquista i hui en día sabem que en el cementiri de Castelló prop de mil persones van ser enterrades -la major part d’elles executades a poca distància-, al Riu Sec, i transportades a la fossa, on els seus cossos alineats un al costat d’un altre van ser dipositats en files cavades a la terra. Totes aquestes persones no van ser jutjades amb les mínimes garantíes legals, van ser víctimes de la venjança que genera la violència política perquè a la víctima no se li valora per la seva ideologia ni pels fets que la persona va realitzar en vida. A la víctima li caracteritza la seva inocència al patir injustament una violència.
A Castelló el nostre grup va realitzar diferents estudis gràcies als quals va aconseguir identificar a les víctimes i posteriorment esbrinar la seva localització aproximada en la fossa oferint així públicament aquesta informació a les seves famílies i a la ciutadania en general. Es va constatar com 530 víctimes de la repressió de les prop de mil soterrades al cementiri reposen en la fossa del cementiri civil i la resta a les fosses del cementiri catòlic.
Entre les14 víctimes mortals de la repressió franquista a Vistabella set van ser soterrades al cementiri de Castelló. Quatre d’ells es trobem soterrats al cementiri civil i podem conèixer l’ubicació dels seus restes a la fossa; es tracta de Bartolomé Safont Clerig, Rodrigo Tena Allepuz, Gil Pons Solsona i Benigno Miravet Escrig, els dos primers disposen d’una sepultura al recinte on sovint els seus familiars en flors mantenen viva la flama de la seua memòria. Els altres tres vistabellencs soterrats al cementiri, Bernardino Allepuz Alcón, Francisco Peris Escrig i Ramón Escrig Escrig, ho van ser a les fosses del cementiri catòlic i els seu restes van ser traslladats a l’ossari.
Gràcies a un projecte realitzat pel Grup per la Recerca de la Memòria Històrica de Castelló amb la col·laboració de l’Ajuntament de Castelló aquest 1 de novembre de 2016 la totalitat dels noms de les víctimes i per tant d’aquests set vistabellencs, consten en unes plaques que seran testimoniatge de la història, inaugurant-se així un memorial democràtic que també interpreta i dona informació sobre la fossa, les víctimes i l’etapa històrica en la qual els va tocar viure i morir. D’aquesta forma gràcies a la memòria es fa present el passat, el dels vençuts, i la democràcia actual salda un deute amb el seu passat, el de les víctimes, que no va quedar recollit i reconciliat en la transició. Es reconeix la injustícia que se’ls va fer en vistes a un futur que allunye la violència de les nostres vides. No podem reparar el dany però sí rescatar a la víctima de la indiferència i de l’oblit. Bartolomé, Benigno, Gil, Rodrigo, Bernardino, Francisco i Ramón han sigut objecte d’un acte de memòria i per tant de justícia, recordant a unes persones mortes i soterrades fòra del seu poble amb els seus noms i cognoms, com a testimoniatges de la injustícia que durant tants anys va representar el seu oblit.