Els passats 16 i 17 d’octubre cinc membres del Grup per la Recerca de la Memòria Històrica de Castelló vam estar a Brusel·les. Era una invitació d’Esquerra Unida al Parlament Europeu en unes jornades de memòria històrica junt amb altres 25 persones més del País Valencià.
El 16 Gilles Pelayo va presentar Ciutadans per Europa, un programa de participació ciutadana entre entitats i ciutats europees. També es vam fer les presentacions i van intervindre els europarlamentaris espanyols que tenen un grup de treball sobre la memòria històrica. Miguel Urban, eurodiputat per Podemos, ens detallava la feina dels eurodiputats dirigida a fer visible l’anomalia que pateix Espanya per la impunitat franquista pels afusellats en foses, el nomenclàtor franquista…
El segon dia el nostre grup, representant de Castelló, va explicar les activitats i projectes desenvolupats des de la nostra constitució en el 2004. La nostra trajectòria ofereix un ventall molt ampli d’iniciatives com: assessorament a les víctimes, la lluita contra la impunitat franquista, simbología franquista, protecció del patrimoni bèl·lic, itineraris, exposicions, conferències, presentacions de llibres, homenatges i publicacions. El GRMH va destacar el nostre objectiu principal de difusió de la història dels vençuts a la guerra civil. Des de la nostra associació es treballa per explicar la història amb un mètode científic de la segona República, la Guerra Civil i el franquisme. Som un moviment memorialístic que dóna eines a la societat per conèixer la nostra història contemporània a les comarques castellonenques.
Les exhumacions a Paterna, el bombardeig del mercat d’Alacant i l’hospital suec-noruec d’Alcoi eren altres iniciatives al País Valencià que es vam exposar.
A continuació quatre eurodiputats de Portugal, Grècia, Itàlia i Alemanya van parlar de la memoria històrica als seus països. L’eurodiputat portugués deia que s’estaven rehabilitant feixistes en els últims anys. El tema del revisionisme històric és un assumpte comú a Europa sobre tot per l’impuls de les polítiques conservadores i feixistes. També es va comentar que el tractament de la memòria democrática en les aules depen de la iniciativa del professorat. L’eurodiputat alemany va dir que ara no és obligatori la visita dels escolars als camps de concentració.
Al igual que aquests països ací tenim una àmplia tasca a fer en memoria històrica. En els instituts, al carrer, llocs expositius o publicacions oferint la història silenciada trencada per un colp d’estat, la guerra civil i la dictadura franquista. Ens cal lluitar contra el revisionisme i la història asèptica que distorsiona el discurs llevant responsabilitats als botxins.
La presentació de les nostres iniciatives en fòrums europeus permet difondre les nostres activitats desenvolupades. L’experiència al Parlament europeu permet enriquir el coneixement memorialístic i ampliar els contactes personals i institucionals.