Les XIII Jornades de Memòria Històrica organitzades pel GRMHC i el Centre d’Estudis de Penyagolosa (CEP) a Vistabella s’han celebrat entre els dies 8 i 15 d’agost, i compten amb la col·laboració activa i suport de l’Ajuntament de Vistabella, i l’aportació de la Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica.
http://www.cepenyagolosa.org/xiii-jornades-de-memoria-historica-de-vistabella-del-maestrat/
Durant tota la setmana es va dur a terme per part d’Arqueiantro la tercera exhumació d’un soldat republicà , es tracta del cos d’un jove que romania amagat en el Mas dels Arcs i va ser assassinat per les tropes marroquines el 2 de juny de 1938.ç
Les jornades van començar el dissabte 13 amb la presentació de la novel·la de Miquel Osset Fernández “Antes del amanecer” basada en la desaparició del seu avi Joaquín Osset Merle, oficial de l’exèrcit republicà en la Columna Casas Sala i mestre d’escola en Vistabella, després dels tristos successos de la Pobla de Valverde. L’autor narra les vicissituds de la columna mixta de milicians i guàrdies civils que van partir a defensar Terol, i el seu tràgic desenllaç, i apunta una hipòtesi novel·lada del que li va poder haver-hi hagut ocorregut a Joaquín Osset. La segona part de la novel·la transcorre a Cuba i ens mostra les vides i relacions, entre els intel·lectuals espanyols de la diàspora republicana refugiats a l’illa, i aquí a Cuba és on es produeix el sorprenent encara que sospitat desenllaç.
Per la vesrpada del mateix día es van presentar les últimes publicacions dels membres del GRMHC:
- “Històries de vida al Castelló de la guerra i la postguerra” (3a edició) de Maribel Peris Muiños.
- “Els Ports, franquisme i repressió, ciutadania i memòria” de Juan Lluis Porcar Orihuela.
- “Els anys que van viure perillosament. Cròniques de lluites i repressió al nord valencià (1938-1961)” de Josep Miralles Climent.
El diumenge 14 es va presentar “49ª Brigada Mixta, crónica de un soldado”, còmic dels germans Jordi i Alain Pitarch Salvador, descendents de Vistabella. El còmic plasma la història del seu avi Manuel Pitarch García, membre de la 49a B.M. des de la seva incorporació a files fins al final de la guerra. Amb un guió ben estructurat escrit per Alain, una bona documentació històrica i les excel·lents vinyetes de Jordi, es demostra una vegada més la idoneïtat de l’anomenat 9è Art, el Còmic, com a mètode pedagògic i transmissor de la memòria històrica.
A la tarda de diumenge 14 d’agost, Ernesto Rodrigo Guillén de l’Associació Muntanyes de Llibertat, va impartir una xerrada: “Muntanyes de Llibertat. Sucaina 1938” explicant el context històric d’aquesta població de l’Alt Millars, i el projecte de recuperació i posada en valor de trinxeres i elements defensius en què treballen des de fa temps amb magnífics resultats.