En el marc de les XIV Jornades de Memòria Històrica organitzades pel Centre d’Estudis de Penyagolosa i el Grup per la Recerca de la Memòria Històrica de Castelló, Vistabella ha acollit l’acte d’homenatge als nou soldats republicans els cossos dels quals, van ser recuperats en diferents fosses del terme municipal i la identitat dels quals no s’ha pogut determinar fins al moment. Unes jornades i un acte que han sigut possibles per l’esforç de moltes associacions memorialistes, com l’Asociación de Familiares de Víctimas de Levante, Montañas de Libertad i la Plataforma Ciutadana contra la impunitat del franquisme.
La banda municipal d’Atzeneta del Maestrat ha interpretat la marxa fúnebre Mater Mea, de Ricardo Dorado Janiero, donant principi al festeig. Diferents persones portaven les nou urnes amb les restes dels combatents seguits d’un grup on onejaven banderes republicanes. Durant el recorreguti al final del trajecte en el cementeri han intervingut entitats memorialistes com el Grup per a la Recerca de la Memòria Històrica de Castelló, Montañas de Libertad, Associació de Familiars de Víctimes del Front de Llevant, la Plataforma Ciutadana contra la impunitat del franquisme, Centre d’Estudis de Penyagolosa, la Plataforma de Familiars de les Fosses de Paterna i la Coordinadora d’Associacions de Memòria del País Valencià. També s’han cantat albades pel grup Gatzara.
Les restes mortals dels soldats republicans, recuperats en treballs d’exhumació durant els anys 2020, 2021 i 2022, han sigut dipositats en dos nínxols cedits per l’Ajuntament de Vistabella, que han sigut segellats amb una placa amb una llegenda sobre la memòria històrica. Aquest homenatge, d’inhumació de combatents republicans és únic a Espanya, ja que no s’ha fet res de característiques similars, segons han comentat els organitzadors.
L’homenatge forma part de les jornades sobre la Memòria Històrica que organitza el GRMHC i el Centre d’Estudis de Penyagolosa amb la col·laboració de l’Ajuntament de Vistabella.
Desenes de persones han participat de la programació en la qual hi ha hagut també presentacions de llibres per part de Raül González i de Ramón Juan, xarrades sobre exhumacions en el cementeri de Castelló de víctimes de la repressió franquista i la seua experiència pedagògica a càrrec de Juan Luis Porcar i Montse Ferrer, sobre la Defensa de Vistabella durant la batalla de Llevant, a càrrec de Carles Mallench, i sobre els tres anys de treball del grup de forenses Arqueantro en les fosses de Vistabella.
A més, aquest dilluns han iniciat els treballs per a l’exhumació de dos cossos més en la fossa del Tossal de l’Albagés.












