Amb l’obra “Maties Sangüesa Guimerà. Una vida al servei del poble”, a Barcelona

El passat 28 de maig es va presentar a Barcelona l’obra “Maties Sangüesa Guimerà. Una vida de servei al poble”, publicada per la Diputació de Castelló el passat 2023, coordinada per Pep Querol Balaguer del Centre d’estudis dels Ports i el Grup per la recerca de la memòria històrica de Castelló, de diversa autoria. L’acte es va celebrar en l’edifici de Comissions Obreres de la Via Laietana, organitzat per l’Ateneu Memòria Popular presentat per la seua presidenta Angelina Puig Valls que va intervindre en primer lloc, explicant la significació històrica de l’obra i donant pas als ponents.

En primer lloc, va parlar Marc Sangüesa Alicart, net del personatge estudiat -president de la Diputació de Castelló durant la guerra i alcalde de Morella en la República-, aportant dades biogràfiques essencials i explicant a més, la importància de la seua recuperació històrica no només des del punt de vista acadèmic, sinó també en l’àmbit familiar i social.

En segon lloc, ho va fer Ximo Puig, qui fou President de la Generalitat i alcalde Morella, amb paraules emotives sobre la recuperació del seu afany polític reformista i demòcrata al servei de les necessitats socials del poble.

A continuació F. Mezquita va explicar la trajectòria republicana de Maties Sangüesa a partir de les seues activitats polítiques a principis del segle XX en el partit liberal dinàstic fins a la seua adscripció republicana.

Va tancar l’acte, Maribel Peris explicant el treball divers i minuciós del Grup per la Recerca de la Memòria Històrica de Castelló, el doble vessant històric i humà en la recuperació de la figura política. El seu pas per la Presidència de la Diputació, la memòria elevada al Partit Izquierda Republicana i resumint així mateix, les aportacions diverses del conjunt dels autors a l’obra col·lectiva, com la repressió i els testimonis familiars, tot recordant que aquest treball es va començar el 2007.

És important assenyalar, finalment la nombrosa presència de públic en el saló d’actes de l’Ateneu Memòria Popular, als responsables del qual agraïm fervorosament la impecable organització, entre els quals hi havia membres de la colònia barcelonina de castellonencs dels Ports que van poder adonar-se de l’actualitat del nostre personatge que tant va significar per la comarca i la província en un període de progrés polític, social i cultural com va ser la Segona República.

Vols rebre les útlimes notícies del Grup al teu mail i estar al dia de les últimes novetats?

Butlletí de notícies

Envia'ns el teu mail!

* En cap cas usarem el teu correu electrònic per enviar cap tipus de spam. Tampoc el compartirem amb tercers. Amb l'enviament d'aquest formulari de subscripció acceptes la política de privacitat del Grup per la Recerca de la Memòria Històrica de Castelló.

Vols col·laborar amb el Grup? Tens alguna proposta?
Digues la teua!

Fes camí amb nosaltres

    Desplaça cap amunt