Audiovisuals

Documentals, reportatges i entrevistes

La Guerra civil a Castelló

Documental realitzat amb entrevistes a testimonis i historiadors sobre la Guerra Civil a Castelló de la Plana. Es fa la comparació entre el que van viure els testimonis quan eren infants i el que la investigació històrica a recollit al llarg dels anys. El documental està centrat durant els anys que va durar la Guerra Civil a Castelló de la Plana, de 1936 a 1938.

Cel·les de la memòria

L’any 1939, tot just acabada la Guerra Civil, l’exconvent de la Mercé de Borriana es va convertir en presó. Intervenen familiars de presos i d’afusellats. També ha col·laborat Teresa Armengot, del Grup de Recerca de la Memòria Històrica de Castelló, qui explica com va ser la repressió a Borriana. Els actors són voluntaris del Col·lectiu Escletxa de Borriana, que també dóna suport a aquest curtmetratge.

Itinerari pel Castelló republicà

L’objectiu principal és el coneixement de la II República a Castelló per mitjà d’un itinerari. Definirem el nomenclàtor, l’urbanisme, la cultura, la política, la vida quotidiana i el centre obrer. Aquest itinerari forma part de la proposta didàctica “Itinerari pel Castelló republicà“.

El silenci d'un pati

Documental sobre la Casa de la Beneficència de Castelló. En aquesta peça es recupera la veu dels xiquets i les xiquetes que van viure sota el seu sostre. Acabada la Guerra Civil, les Germanes de la Consolació es fan càrrec i acolleixen xiquets i xiquetes procedents no sols de Castelló ciutat. Tots i totes pertanyien a famílies d’escassos recursos en temps de postguerra.

Entrevista a Tremedal Martí Juliá

Mestra a Vistabella del Maestrat entre els anys 1961 i 1965. Era la directora de pàrvuls en l’escola local preescolar. Esta entrevista es projectarà dins de les VII Jornades de Memòria Històrica celebrades a Vistabella del Maestrat, organitzades pel Grup per la Recerca, amb l’ajuda de la Universitat Jaume I i l’Ajuntament de Vistabella.

Castelló sota les bombes. Homenatge a les víctimes civils

Després de 70 anys del primer bombardeig sobre la ciutat de Castelló, tràgic esdeveniment d’efectes devastadors que va passar a formar part de la memòria col·lectiva del nostre poble, el Grup per la Recerca de la Memòria Històrica de Castelló organitza un acte homenatge a les víctimes d’aquell fatídic bombardeig.

Carrers feixistes a Castelló

En un passeig descobreixes com passa el temps en la ciutat. Veus els canvis en les construccions, els parcs, les places i els carrers. El nomenclàtor en una ciutat descriu el pas dels anys i la vida de l’època. Amb aquest reportatge volem obrir els ulls al pas del feixisme per Castelló, pels seus carrers i la resta de testimonis urbans.

Testimoni de Joaquín Varea Queralt

Joaquín Varea Queralt neix a França a la localitat de Boujan el 1922. Els seus pares són fills d’immigrants de l’època de Primo de Rivera, que tornen a Espanya poc abans de la II República espanyola. Mitjançant el  testimoni de Joaquín recorrem els esdeveniments cabdals del segle XX des del punt de vista d’un exiliat durant el franquisme.

Homenatge als i les que ens han deixat

Diverses persones testimonis de la guerra civil i la repressió franquista van col·laborar amb el Grup aportant informació, material, entrevistes, etc. Amb aquest modest audiovisual volem retre homenatge a totes aquestes persones que formen part de la nostra història.

Bombardejos i refugis a Castelló

Amb aquest audiovisual fem un recorregut per aquelles dades més significatives de les conseqüències dels bombardejos que va patir la ciutat de Castelló, així com dels refugis que es van construir per salvaguardar-se de les bombes. Es tracta d’un vídeo que forma part de l’exposició “Castelló sota les bombes”.

Vols rebre les útlimes notícies del Grup al teu mail i estar al dia de les últimes novetats?

Butlletí de notícies

Envia'ns el teu mail!

* En cap cas usarem el teu correu electrònic per enviar cap tipus de spam. Tampoc el compartirem amb tercers. Amb l'enviament d'aquest formulari de subscripció acceptes la política de privacitat del Grup per la Recerca de la Memòria Històrica de Castelló.

Vols col·laborar amb el Grup? Tens alguna proposta?
Digues la teua!

Fes camí amb nosaltres

    Desplaça cap amunt