El Grup davant el trasllat dels arxius de la repressió

El Grup davant el trasllat dels arxius de la repressió

El Grup per la Recerca de la Memòria Històrica de les comarques de Castelló, des de fa cinc anys, desenvolupa accions de reparació i recuperació de la memòria històrica. El dret de la memòria, a conèixer la veritat, és inalienable a les víctimes de violacions dels drets humans en la guerra civil i el franquisme, tal com estableix la Llei de la Memòria. Per aquesta tasca els sumaríssims són una font fonamental per a l´estudi de la dictadura i l´assessorament a les víctimes de la repressió franquista.

Considerem que el trasllat de més de 11.000 expedients de la Subdelegació de Defensa de Castelló a Madrid és un acte precipitat i sense avís, és un greuge a les víctimes del franquisme i als investigadors.

La resposta de les institucions autonòmiques i locals al tema dels sumaríssims encobreix un interés polític i cap atenció al nostre patrimoni cultural. Cal recordar el rebuig de la Generalitat Valenciana al retorn dels ‘papers de Salamanca’, la falta d’un arxiu históric provincial en condicions adequades en Castelló o la negativa a qualsevol projecte relacionat amb la recuperació de la memòria de la guerra civil i el franquisme.

Reclamem a l´Administració Central l’accés als documents, el seu retorn a Castelló, i la seua digitalització el més aviat possible; a la Generalitat Valenciana i a l’Ajuntament de Castelló una política pública de recuperació de la memòria històrica, la catalogació i protecció del nostre patrimoni cultural, i unes infraestructures i mitjans dignes perque l’Arxiu Històric Provincial puga acollir en condicions adequades de conservació i ús per la ciutadania tota la documentació històrica d’àmbit provincial.

Vols rebre les útlimes notícies del Grup al teu mail i estar al dia de les últimes novetats?

Butlletí de notícies

Envia'ns el teu mail!

* En cap cas usarem el teu correu electrònic per enviar cap tipus de spam. Tampoc el compartirem amb tercers. Amb l'enviament d'aquest formulari de subscripció acceptes la política de privacitat del Grup per la Recerca de la Memòria Històrica de Castelló.

Vols col·laborar amb el Grup? Tens alguna proposta?
Digues la teua!

Fes camí amb nosaltres

    Desplaça cap amunt