Aquesta setmana es van celebrar a la Vall d’Uixó les III Jornades de Memòria promogudes per l’IES Benigasló, que enguany han estat dedicades a les dones de la postguerra. Des de fa tres anys, l’institut Benigasló, membre de la XEiM (Xarxa Educació i Memòria), està duent endavant aquest projecte educatiu amb l’objectiu d’obrir el centre a la ciutadania, un projecte que implica diferents departaments del centre i amb el qual han establert intercanvis pedagògics amb instituts d’Alemanya i Polònia.
Enguany, l’Ajuntament de la Vall d’Uixó s’ha implicat en l’organització de les Jornades, per assegurar-ne la continuïtat, atés que la Conselleria d’Educació els ha negat el suport econòmic que tingueren en la primera edició. També el Grup per la Recerca de la Memòria Històrica de Castelló ha donat el seu suport a aquest projecte, que és un exemple inestimable d’innovació educativa en la introducció de la memòria històrica a les aules.
Els dies 24, 25 i 26, de matí es van realitzar diferents activitats de memòria adreçades als alumnes a les instal·lacions de l’IES Benigasló, amb la conferència el dimecres 26 d’Amparo Bellido, membre del GRMHC, sobre la seua obra “La última primavera”. A les 6 de la vesprada, es van realitzar tres conferències a la Biblioteca Municipal, obertes al públic general i, molt especialment, al professorat. Es van tractar temes com el paper de les dones en el període de postguerra, les institucions repressives i la repressió femenina a la Vall d’Uixó durant el franquisme. Les conferències van ser impartides de Melanie Ibáñez, Marta García i Maria Palau, i Narcís Tena.



