La Repressió franquista contra les dones dels Ports. Violència, control i sotmetiment

Article de Narcís Tena i Juan Luis Porcar, publicat a la revista “Millars. Espai i història” núm. 57 (2024).

Una investigació novedosa que estudia, des d’una perspectiva d’història del gènere i d’història social totes les dones que foren víctimes de la repressió franquista des d’abril de 1938 fins a ben entrats els anys 40 a la comarca dels Ports. Un estudi referent, que pot servir com a model d’estudi per altres comarques i territoris d’àmbit rurals.

En aquest estudi, amb una anàlisi enfocada en la història social del franquisme a “arran de sòl”, pretenem analitzar i donar nom als que exerciren i a les que patiren la repressió a la comarca castellonenca dels Ports. Veure com es va reprimir al col·lectiu femení en aquest territori, des de 1938 fins ben entrats els anys quaranta, per la seva suposada relació o simpatia amb les esquerres. Do-nar visibilitat a aquestes veïnes anònimes que van viure fins a la seva mort en silenci, treure de l’oblit les històries i successos traumàtics per a donar-los valor històric i merescut reconeixement a aquelles dones que van sofrir un context de por en el qual la seua manera de ser o comportar-se fou motiu de càstig.

Vols rebre les últimes notícies del Grup al teu mail i estar al dia de les nostres novetats?

Butlletí de notícies

Envia'ns el teu mail!

* En cap cas usarem el teu correu electrònic per enviar cap tipus de spam. Tampoc el compartirem amb tercers. Amb l'enviament d'aquest formulari de subscripció acceptes la política de privacitat del Grup per la Recerca de la Memòria Històrica de Castelló.

Vols col·laborar amb el Grup? Tens alguna proposta?
Digues la teua!

Fes camí amb nosaltres

    Desplaça cap amunt