L’escola Boqueres d’Almassora inaugura el projecte educatiu per als centres de primària del GRMHC

L’alumnat del CEIP Boqueres ha visitat el Refugi de la plaça de Tetuan i ha realitzat l’Itinerari del Castelló República al llarg del matí del passat 23 de gener. Quaranta-cinc alumnes de sisè de primària, acompanyats de les seues mestres, han seguit amb atenció les explicacions històriques sobre els bombardejos que va patir Castelló durant la Guerra d’Espanya i sobre les polítiques dutes a terme per la II República. La jornada ha estat concebuda com una introducció al treball sistemàtic curricular que les mestres desenvoluparan a l’aula, dins de la programació de l’àrea de ciències socials.

La lectura del testimoni de Carmen Portolés els ha permés empatitzar amb les vivències d’una xiqueta de 7 anys que va viure el primer bombardeig de Castelló el 23 de març de 1937.  Les diferents parades dins de l’itinerari del Castelló republicà han acostat l’alumnat a diferents fets històrics: l’educació durant la República i durant el Franquisme, la I República, la importància de la cultura, el triomf del Castelló liberal davant els atacs carlistes… D’acord amb l’enfocament de l’aprenentatge a primària, s’ha adoptat una perspectiva interdisciplinar que ha inclòs l’art (modernisme, capitells corintis del templet de música, escultures de pintors…), música, ciències (monument a Pierre Méchain)… Per acabar, xiquetes i xiquets han realitzat algunes activitats senzilles per tal de recapitular els continguts treballats al llarg del matí. 

La visita ha estat acompanyada per membres del GRMH (Montse Ferrer i Juan Varas) i s’han emmarcat dins del projecte educatiu per a les escoles de primària del Grup per la Recerca de la Memòria Històrica de Castelló. 

Per últim, cal destacar l’avaluació de la visita feta pels xiquets a classe. En general, els va agradar l’activitat perquè estava relacionada amb el tema que havien comentat prèviament a classe (havien vist dibuixos pintats pels xiquets durant la guerra, etc.). El que més els va agradar va ser poder visitar edificis, el Refugi i descobrir marques reals de la guerra i de la República (com ara a l’edifici de Correus)i, evidentment, poder compartir un dia d’excursió amb els companys. Per contra, van trobar la visita un poc llarga i cansada, perquè va durar tot el matí. A pesar d’això, hem de felicitar mestres i xiquets perquè la seua actitud i atenció va ser digna d’elogi. 

Vols rebre les útlimes notícies del Grup al teu mail i estar al dia de les últimes novetats?

Butlletí de notícies

Envia'ns el teu mail!

* En cap cas usarem el teu correu electrònic per enviar cap tipus de spam. Tampoc el compartirem amb tercers. Amb l'enviament d'aquest formulari de subscripció acceptes la política de privacitat del Grup per la Recerca de la Memòria Històrica de Castelló.

Vols col·laborar amb el Grup? Tens alguna proposta?
Digues la teua!

Fes camí amb nosaltres

    Desplaça cap amunt