Acte de lliurament del Premi Vicent Ventura al Grup per la Recerca de la Memòria Històrica de Castelló per la seua trajectòria

Juli Sanchis, Ferran Zuriaga i el Grup per la Recerca de la Memòria Històrica de Castelló, són els guardonats amb el premis Vicent Ventura 2023.L’acte de lliurament se celebrà a l’Aula Magna del Centre Cultural la Nau el dimarts 18 d’abril a les 19 hores. El guardó del GRMHC, va ser recollit per Maribel Peris Muiños, presidenta de la nostra associació, en nom dels/ de les membres del GRMHC.

La comissió organitzadora i el jurat del premi estan formats per la Universitat de València, la Universitat Jaume I, CCOO, STEPV, UGT, Unió de Llauradors i Ramaders, la Unió de Periodistes Valencians i per persones que varen mantenir una estreta relació amb Vicent Ventura.

Parlament

Vicerectora de Cultura i Societat, Esther Alba,

Vicerectora de Cultura Llengües i Societat, Carmen Lázaro

Alfons Cervera, Vicent Pitarch i tot el conjunt de membres de la Comissió organitzadora del premi Vicent Ventura,

companys/es, amigues, amics i públic

En nom del GRMH de Castelló manifeste el nostre agraïment per aquest guardó a la nostra associació memorialista. Som un equip humà de persones que portem un recorregut, ara a abril del 2023, de 19 anys. El treball, amb la participació, comprensió, solidaritat i tolerància ens han permés aquesta trajectòria d’anys. Per això rebem aquesta distinció com un guardó a cadascú i cadascuna dels companys i companyes del Grup que treballem dia a dia en l’impuls d’una memòria històrica democràtica… De la cultura democràtica.

Tal com s’expressa als nostres Estatuts el nostre objectiu és la recuperació de la memòria de totes aquelles persones que van perdre la guerra civil espanyola i van patir les seues conseqüències, dones, hòmens , xiquets i xiquetes. La lluita contra el seu silenci, allò que Primo Levi deia “memoricida” quan es vol negar la memòria de la Segona República, de la repressió… Les memòries fugitives, o les diferents cares de la memòria que ens parlava Galeano, memòria trencada, cremada, porfidiejada, viva.

Per a fer-ho una realitat hem dut a a terme una recerca intensa: investigació històrica, recerca de persones desaparegudes, la recollida de testimonis com a memòria oral viva, i hem assessorat a aquelles persones, famílies que ens ho han demanat, i entre altres, a l’hora dels processos d’exhumacions i les seues campanyes.

Considerem que tota la labor desenvolupada té una vessant prioritària, com a labor cívica imprescindible: difondre-la a la nostra societat per a contribuir a la normalització democràtica davant l’obscurantisme del període de la dictadura; reivindiquem el dret al coneixement dels fets històrics, el camí de la justícia i la reparació.

Amb aquest esperit al llarg dels anys hem realitzat un desplegament d’activitats, entre altres, les jornades, exposicions, conferències, homenatges, la participació en cursos, congressos, fires de la llengua, les publicacions…

Hem arribat al món acadèmic i a les institucions , i sobretot el nostre empeny sempre ha estat arribar a la nostra societat civil, obrir un camí. Per això també en aquest context de teixit social, la posta en marxa del nostre projecte educatiu dirigit als jóvens i els professionals de l’ensenyament . Conscienciar del trencament hagut al relat generacional. La vessant també psicosocial.

I tot plegat amb la nostra llengua com a llengua vehicular, l’autoestima i compromís com a senyal d’identitat.

Finalment el nostre compromís per la lluita contra la impunitat del franquisme .Recordem l’adhesió a la denúncia de les víctimes de la repressió del franquisme davant l’Audiència Nacional que darrere tota una sèrie de vicissituds va portar a l’adhesió a la Querella Argentina.

L’eliminació dels símbols que perduren encara a la nostra societat com a enaltiment del règim de la dictadura i el seu dictador.

Volem acabar amb el record especial a la persona que dona nom al premi: Vicent Ventura. Nascut a Castelló de la Plana, va viure a València. Polític i periodista, antifranquista, demòcrata europeista compromés amb la seua terra i amb els seus principis. I amb la germanor amb aquelles persones i entitats premiades amb aquest guardó.

Vols rebre les útlimes notícies del Grup al teu mail i estar al dia de les últimes novetats?

Butlletí de notícies

Envia'ns el teu mail!

* En cap cas usarem el teu correu electrònic per enviar cap tipus de spam. Tampoc el compartirem amb tercers. Amb l'enviament d'aquest formulari de subscripció acceptes la política de privacitat del Grup per la Recerca de la Memòria Històrica de Castelló.

Vols col·laborar amb el Grup? Tens alguna proposta?
Digues la teua!

Fes camí amb nosaltres

    Desplaça cap amunt