“Médicos de Castelló. Ideología política y violencia (1936-1950)” de Julio García Guerrero

Juan Luis Porcar

 “Médicos de Castelló. Ideología política y violencia (1936-1950)” de Julio García Guerrero, és el llibre editat recentment per Publicacions de la Universitat Jaume I dins de la seua col·lecció Univerciutat, en el qual s’analitzen les diferents violències patides pels metges castellonencs durant la Guerra Civil i el primer Franquisme.

Aquesta obra analitza la violència sorgida durant la Guerra Civil Espanyola envers els metges castellonencs a les dues rereguardes i una volta finalitzada la guerra, l’exercida sobre els vençuts. Com ens diu l’autor “una guerra civil va acompañada de masacres , atrocidades y  comportamientos que muy dificilmente se ven en otras conductes humanes” i aquesta violència i comportaments, efectivament, es van perpetuar en el temps més enllà de la finalització del conflicte armat.

En el cas espanyol l’aixecament militar contra l’Estat legalment constituït, va generar una guerra civil en la qual ja des del primer moment es va imposar entre altres formes de repressió l’eliminació física de l’adversari ideològic, conseqüència d’una repressió planificada, freda i sistemàtica en l’Espanya franquista, amb l’objectiu de sembrar el terror, i perpetuar-se en el poder una vegada aconseguida la victòria militar. Per altra banda, una violència revolucionària inusitada va sacsejar especialment la rereguarda republicana com a reacció a la violència generada pels colpistes durant els primers mesos de guerra, fins que el govern va poder exercir el control sobre l’aparell de seguretat de l’Estat.

Finalitzada la guerra va continuar la repressió sobre els vençuts, en el cas del nostre estudi sobre la professió mèdica, mitjançant diferent legislació i normatives en diferents àmbits com el militar i civil, amb la continuació dels procediments de guerra sumaríssims, les lleis de febrer de 1939 d’expedients de responsabilitats polítiques i les normatives que fixaven la depuració dels funcionaris públics, i amb les normatives de depuració de diferents col·lectius de col·legiats.
En tot l’Estat molts metges van ser assassinats o executats després de sentència judicial tant en zona republicana com franquista, molts altres van ser empresonats, van veure requisats els seus béns per la seua militància política durant la postguerra, van ser també depurats i van perdre el seu treball a l’administració, o van ser castigats a no exercir la seua professió.
Julio García Guerrero ha revisat en diferents fonts documentals -des de procediments militars fins a expedients penitenciaris i de depuració-, informació de tots els metges que exercien a Castelló en aquelles dates i ha estudiat de forma particular cada cas per descriure la repressió que van patir amb relació a les normes legals que va donar suport a aquesta violència política, tant les promulgades per la República com pel règim franquista. Ens trobem doncs, amb un exhaustiu treball de recerca arxivística i un estudi d’anàlisi rigorós de la repressió exercida sobre els metges que va sacsejar les nostres comarques tant durant la guerra com durant gran part de la dictadura franquista, una violència que inclús va posar fi a la vida d’alguns d’ells, i que per a altres va significar una mort civil i professional com el cas de Juan Bautista Bellido, degà de l’Hospital Provincial de Castelló durant la Guerra Civil, documentat per l’autor, i investigat i reivindicat des de fa temps pel seu net, també metge.

Aquest llibre es tracta d’un primer estudi que analitza la repressió comparada en un sector professional a la província de Castelló, que pot ser molt interessant també per a investigacions sobre la repressió comparada en altres províncies, i envers altres àmbits professionals com els mestres i els advocats. Sistematitza aquest estudi les diferents modalitats repressives que va patir la classe mèdica a tot l’Estat i analitza els trets definitoris de la violència patida pels metges amb una anàlisi més detallat, i complementat per les ressenyes biogràfiques de tots els metges que exercien a les comarques de Castelló iniciada la Guerra Civil

Vols rebre les útlimes notícies del Grup al teu mail i estar al dia de les últimes novetats?

Butlletí de notícies

Envia'ns el teu mail!

* En cap cas usarem el teu correu electrònic per enviar cap tipus de spam. Tampoc el compartirem amb tercers. Amb l'enviament d'aquest formulari de subscripció acceptes la política de privacitat del Grup per la Recerca de la Memòria Històrica de Castelló.

Vols col·laborar amb el Grup? Tens alguna proposta?
Digues la teua!

Fes camí amb nosaltres

    Desplaça cap amunt