Morella i Vallibona van acollir la presentació del llibre “Els Ports: franquisme i repressió, ciutadania i memòria” de Juan Luis Porcar

L’Ajuntament de Vallibona i la Sala del Justícia de Morella han acollit el 16 d’abril la presentació del llibre Els Ports: franquisme i repressió, ciutadania i memòria de Joan Lluís Porcar i publicat per Onada Edicions

Una nova edició de Diàlegs dels Ports ha tingut lloc a Vallibona i Morella. Han sigut cites organitzades pel Centre d’Estudis dels Ports i la col·laboració de l’ajuntament de Vallibona i del de Morella. A través dels diferents diàlegs, es tracten diferents temes culturals, històrics o d’actualitat de la mà de persones expertes sobre cada matèria. Els dos actes han segut presentats per Ernest Querol, coordinador de la publicació i d’aquest cicle de Diàlegs. Després de la conversa mantinguda entre els dos experts – presentador i autor-, aquest últim explica una projecció audiovisual per contextualitzar la publicació.

A Vallibona la presentació s’ha fet a càrrec de Nel·lo Monfort, metge de la localitat i persona col·laboradora i compromesa amb diferents activitants realitzades sobre memòria històrica a la comarca. Prop de 40 persones han assistit a la presentació.

A la Sala del Justícia de l’ajuntament de Morella han participat a l’acte l’autor, Joan Lluís Porcar, l’alcalde Rhamsés Ripollés i Kassim Carceller, un referent a la comarca en investigació i dinamització de treballs, activitats i publicacions al voltant del patrimoni históric, cultural i memorialístic. Prop de 50 persones han sigut els assistents.

La regidora de Cultura de Morella, Rocío Querol, ha destacat que “els Diàlegs dels Ports tracten temes diversos que envolten l’actualitat i donen a conéixer opinions d’experts i expertes i els apropen a la ciutadania”. L’edil ha explicat que “amb el llibre que han presentat avui, sabem més sobre la situació de la comarca en època franquista i com vivien les persones en aquesta zona”. Finalment, ha volgut “agrair al Centre d’Estudis dels Ports la seua implicació en l’organització d’aquestes xerrades i presentacions i apropar la cultura i l’actualitat al públic general”.

Els Ports: franquisme i repressió, ciutadania i memòria

Una societat que ha viscut episodis traumàtics es troba immersa en una sèrie de tensions polítiques i ideològiques que determinen com i què es recorda i què s’oblida, i quin tractament dona als seus espais de memòria.

La Guerra Civil va sacsejar la vida a tots els pobles de la comarca dels Ports, no sols per la violència i el cost humà en vides humanes que va suposar, sinó també per les importants transformacions socials i econòmiques que es van intentar impulsar en l’etapa republicana i les expectatives que s’hi van generar. La nostra comarca va ser el primer territori de la província de Castelló que va patir combats i va ser conquerida, en primer lloc, per les tropes franquistes.

Aquest treball recull noves informacions sobre aquesta convulsa etapa de la nostra història, i aporta un estudi sobre la repressió franquista i sobre els nostres espais de memòria. Pretén obrir, entre els habitants de la comarca i les seues institucions, la reflexió, el debat i l’anàlisi sobre la història i la memòria dels que han estat exclosos de l’imaginari col·lectiu i de la representació social del passat.

Oferir unes referències històriques i biogràfiques que ajuden a construir una memòria democràtica al territori està directament relacionat amb la revisió del discurs històric d’una societat i la construcció de ciutadania. Cal que el record i la commemoració es representen en els espais de memòria per a entendre el nostre passat, així es poden convertir en un referent per a projectes educatius, turístics i culturals, i impulsar una cultura de la pau.

Aquests actes s’emmarquen dins del cicle de presentacions literàries que organitza el CEP “Diàlegs dels Ports”, en aquesta ocasió, dos persones vinculades a la comarca i referents pel seu treball i compromís envers la cultura i el territori com són Nel·lo Monfort i Kassim Carceller, protagonitzaran els diálegs amb l’autor de l’obra als actes de Vallibona i Morella respectivament.

Aquesta obra a banda de tractar-se d’un estudi històric sobre la guerra civil i la repressió franquista, presenta també un context històric i social de la comarca durant el primer terç del segle XX, i un interessant capìtol on relaciona el territori amb la memòria, reflexionant i analitzant aspectes com els espais de memòria, les fosses de la comarca i un estudi de simbologia i nomenclatura comparada que enfronta els elements franquistes amb els que reivindiquen la memòria democràtica i de les víctimes.
Hi ha propostes sobre els llocs de memòria amb les seues possibilitats culturals, educatives i turístiques que poden ser interessants per al desenvolupament de la comarca, una oportunitat per originar projectes, amb l’objectiu d’involucrar a la població local, i les institucions.

Vols rebre les útlimes notícies del Grup al teu mail i estar al dia de les últimes novetats?

Butlletí de notícies

Envia'ns el teu mail!

* En cap cas usarem el teu correu electrònic per enviar cap tipus de spam. Tampoc el compartirem amb tercers. Amb l'enviament d'aquest formulari de subscripció acceptes la política de privacitat del Grup per la Recerca de la Memòria Històrica de Castelló.

Vols col·laborar amb el Grup? Tens alguna proposta?
Digues la teua!

Fes camí amb nosaltres

    Desplaça cap amunt