El pròxim dissabte 24 de maig, a les 19 hores, a la Fundació Caixa Vinaròs-Auditori Carles Santos, tindrà lloc la presentació del projecte educatiu i solidari ‘Lecciones robadas’. Intervindran Nathalie Serra (filla de deportat a Mauthausen), Carmen Moya Gijón (psicòloga i escriptora), Amparo Moya (periodista i escriptora) i Luis Vivas (professor d’història i coordinador del projecte). A més, hi haurà l’actuació musical de David Ortiz (net d’un deportat a Mauthausen).
Aquest projecte educatiu, que ha recorregut tota la geografia espanyola, és un exemple especialment destacable de la introducció de la memòria històrica a les aules. S’emmarca dins de la XEiM (Xarxa Educació i Memòria), una xarxa educativa a la qual es troba adherit el Grup per la Recerca de la Memòria Històrica de Castelló.
El projecte inclou la publicació de diferents llibres que recullen el treball realitzat per l’alumnat. El primer va ser ‘Lecciones de nuestros abuelos y abuelas’, el segon ha estat ‘Lecciones robadas’ i, actualment, estan preparant una pròxima publicació.
‘Lecciones robadas’ és un llibre que consta de 22 ‘lliçons’ escrites per exalumnes del professor Luis Vivas, assessorats i supervisats per especialistes en els temes que s’hi aborden: la II República, el colp d’estat, la guerra, l’exili, els camps de concentració de Franco, les fosses, la depuració dels mestres, els espanyols als camps nazis, els psiquiatres de Franco, Espanya com a refugi de nazis, els bebès robats, els guerrillers, la repressió de la dona, els negocis i la corrupció amb Franco, l’educació franquista, la censura dels mitjans de comunicació, la influència de l’ultradreta, la memòria històrica a les aules…
És un manual excel·lent per a conèixer la part de la nostra història que ens ha estat amagada, silenciada o tergiversada. Un llibre de valor inestimable per a qualsevol ciutadà interessat en la recuperació de la memòria i, també, per al professorat que treballa en la introducció de la memòria històrica democràtica a l’aula.