Acaba de publicar-se el dossier “Dones republicanes”, corresponent al núm. 3 (primer trimestre de 2025). de la revista de la Coordinadora d’Associacions de Memòria Democràtica del País Valencià, de la qual forma part el Grup per la Recerca de la Memòria Històrica de Castelló.
En aquest dossier editat per l’Associació Cultural Institut Obrer, amb edició literària i direcció a càrrec de Cristina Escrivá, trobem interessant articles sobe les dones durant la Segona República, la Guerra Civil i el Franquisme amb la seua repressió de gènere. Entre els diferents articles i vinculats a les comarques de Castelló destaca “Dones republicanes, innovadores i valentes al Castelló dels anys 30″ de Queta Ródenas, membre del GRMHC, i Amparo Miravet Cañadas, resistència poètica: la denúncia agresta de la guerra i la injustícia” de Maria José Martínez Gimeno. Altres articles de destacats investigadores i investigadors com Cristina Escrivá, Rafael Maestre, Vicenta Verdugo, David Ginard i Ricard Camil Torres, tracten diferents temàtiques com la repressió de les dones, l’exili de les dones anarquistes, la figura de Matilde Landa o les dones soviètiques, entre altres aspectes.
A la secció de ressenyes trobem una recessió del llibre “La última primavera” d’Amparo Bellido, membre també del GRMHC, i de l’article “La repressió franquista contra les dones dels Ports: violència, control i sotmetiment” de Juan Luis Porcar, membre del GRMHC i Narcís Tena.
