Conferència “Polítics castellonencs de la II República” dins de les XXI Jornades de memòria històrica de Castelló

Dissabte 11 de novembre a les 11:00 h a la Llotja del Cànem a Castelló de la Plana, els membres del GRMHC, Maribel Peris Muiños i Francesc Mezquita Broch van portar a terme la conferència “Polítics castellonencs de la II República”. Paco Mezquita va reivindicar la necessitat de recuperar i dignificar la memòria de personalitats de la Segona República, normalitzant-les a l’imaginari social de la població. Va exposar una recopilació del fins ara estudiat sobre Miguel Peña Masip, polític assenyalat del republicanisme valencià que va anunciar la proclamació de la II República des de l’Ajuntament de Castelló i va ser, entre altres coses, un dels primers signants de les Normes de Castelló i a la fi de tot exiliat a Mèxic. Va tornar a Castelló al 1971 i a poc va morir.

Tot seguit Maribel Peris es va centrar en la figura de José Hernández Merlo, i la recerca de documentació i testimoniatge familiar sobre la seua persona. Un alt càrrec republicà que va ser regidor de la Gestora de l’Ajuntament de Castelló, membre de la Gestora de la Diputació a l’any 1936 i un dels organitzador de les milícies aquest mateix any. Regidor també del Consell Municipal a l’any 1937 , vicepresident de la Diputació eixe mateix any, passarà a ser president durant el 1938, fins al mes de maig en què dimitirà per incorporar-se a l’exèrcit com a comandant interí de carabiners. Detingut i empresonat va ser jutjat i condemnat a mort. Afusellat el 1941 al cementeri de Castelló on es va soterrar.

L’acte va estar presentat per Begonya Falcó, companya del GRMHC i entre el públic, que va omplir la sala de conferències, van assistir un net ,una neta i una neboda neta de José Hernández Merlo. Les seues restes van ser exhumades el 2022 dins de les campanyes d’exhumacions en les quals participà el nostre grup.

Vols rebre les útlimes notícies del Grup al teu mail i estar al dia de les últimes novetats?

Butlletí de notícies

Envia'ns el teu mail!

* En cap cas usarem el teu correu electrònic per enviar cap tipus de spam. Tampoc el compartirem amb tercers. Amb l'enviament d'aquest formulari de subscripció acceptes la política de privacitat del Grup per la Recerca de la Memòria Històrica de Castelló.

Vols col·laborar amb el Grup? Tens alguna proposta?
Digues la teua!

Fes camí amb nosaltres

    Desplaça cap amunt