Algímia d’Almonesir, visita a les trinxeres de la línia XYZ

 

Algimia d´Almonacid

Trinxeres de la guerra civil

 

El dia 5 de novembre del 2005 visitem Algimia d’Almonacid els membres del Grup per la Recerca de la Memòria Històrica Juan Luis Porcar, Francesc Durà, Ramon Juan i Joan Miquel Palomar amb la guia de Miguel Terren, agutzil del poble.

Eixim a les 10,30 h. des de la piscina del municipi en direcció a Matet. En ple centre de la serra d´Espadà ens apropem a un tall de la carretera que en la seua construcció deixa al descobert ossos d´un enterrament. També veien una inscripció romana de l´antiga calçada i la immensa nevera que encara es conserva en perfectes condicions.

Miguel ens acompanya a les coves que els soldats aprofitaven per refugiar-se dels atacs aeris. Búnquers de gran profunditat en el camí forestal d´ascens al pic d´Espadà.

Les muntanyes de la zona són plenes de trinxeres, segons Miguel Terren. la majoria son excavacions a ‘pic i pala’ aprofitant l´orografia del terreny. Tota una línia de muntanyes entre els cims de La Ràpita i Espadà ocupaven les defenses republicanes que mai foren derrotades ja que el municipi passà a mans nacionals a la fi de la guerra..

En l´ascens als turons les trinxeres romanen hui dia covertes de malesa.
Després d´una fort pendent pujem a una de les dos ‘tetas’ –nom de dos tossals semblants a dos mamelles-. Pertanyia a l´exèrcit republicà i enfront les defenses franquistes.

Al bàndol republicà la línia X,Y,Z –que anava des d´Almenara fins Sta. Cruz de Moya- protegeix en forts murs construïts en zig-zag per defensar-se dels atacs aeris.

En el costat ‘nacional’ són fortins de pedra i morter amb nius d´ametralladores i troneres pels fusells.

Entre ambdós fronts només hi haurien 50 metres aproximadament. Entre ells es tiraven pedres o intercanviaven provisions. El front es va estancar en esta zona nou mesos.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vols rebre les útlimes notícies del Grup al teu mail i estar al dia de les últimes novetats?

Butlletí de notícies

Envia'ns el teu mail!

* En cap cas usarem el teu correu electrònic per enviar cap tipus de spam. Tampoc el compartirem amb tercers. Amb l'enviament d'aquest formulari de subscripció acceptes la política de privacitat del Grup per la Recerca de la Memòria Històrica de Castelló.

Vols col·laborar amb el Grup? Tens alguna proposta?
Digues la teua!

Fes camí amb nosaltres

    Desplaça cap amunt